Zauvijek ‘ne kul’ tenisica: što je sljedeće za New Balance 550?

Moda

Koliko je tenisica koje dožive ogromnu popularnost i jednako brzo “izgore” u hypeu i postanu zaboravljene? Kod modela New Balance 550 to nije slučaj, iako ova tenisica ima vrlo zanimljivu povijest i u trenutku kada je prvi puta lansirana, dogodilo joj se upravo to – vrlo brzo je ostala zaboravljena kao jedan od dizajnerskih promašaja. Posljednje četiri godine pak, 550 suvereno dominira kao silueta bez konkurencije. Kako im u svijetu koji zaboravlja trendove na dnevnoj bazi uspijeva ostati dovoljno poželjnima i koja je sljedeća etapa za ove tenisice?

new balance tenisice

Gotovo je nemoguće pronaći boju, materijal ili teksturu koju 550 nije istražio i učinio dijelom svog retro dizajna, a New Balance je ove godine početkom svibnja predstavio 550 u monokromatskoj verziji i prisutne su tri nijanse – kameno siva, nedefinirano zelena u nijansi pistacio maslaca te pastelno ružičasta. Je li to dovoljno kako bi zadržale status it modela na tržištu?

New Balance 550

U slučaju New Balance 550 tenisica, govorimo o modelu koji je u svojim početcima bio otpisan i bačen duboko u zaborav, vrlo brzo nakon predstavljanja 1989. godine. Niska košarkaška tenisica djelo je dizajnera Stevena Smitha, a tenisica je nastala kao niža alternativa 650 modela, koji je pak nastao po uzoru na 480 tenisice. Potrebu za proizvodnjom niske siluete predvodio je uspješniji Nike, koji je tada imao Dunk model. Nakon lansiranja, cijena za 550 model iznosila je 49 dolara i naprosto se jednostavna košarkaška tenisica nije mogla natjecati s konkurentima koji su tada izbacivali inovativnije i naprednije modele, od Reebok Pumps modela do Nike Air i Air Jordan tenisica.

Kako je opskurna tenisica izgradila takav hype i status poželjnosti? Svoj trenutak 550 strpljivo je čekao desetljećima, dok Teddy Santis koji stoji iza brenda Aimé Leon Dore, fasciniran retro siluetama i manje poznatim modelima nije revitalizirao ovaj model u suradnji s New Balanceom 2020. godine. Jedine informacije koje je mogao skupiti o ovom modelu bile su one iz starog New Balance kataloga printanog za japansko tržište. Iako je 550 model trebao biti lansiran samo u sklopu njihove suradnje, zbog retro dizajna koji je u tom trenutku postao toliko zanimljiv i limitiranih količina koje su rasplamsale njihov status poželjnih, New Balance 550 ubrzo je postala globalno najtraženija tenisica i 2020. bilo je teško nabaviti model u željenoj kombinaciji boja.

New Balance 550

Spomenimo i da ih je cijena od oko 120 eura učinila još atraktivnijim. Ovisno o tome koji model želite i u kojoj kolaboraciji je nastao, 550 ćete danas na resale stranicama platiti i puno više od toga. Model je 2023. godine ostvario rekordnu prodaju na stranici StockX čime je nadmašio sve druge modele i dvije godine za redom bile su tenisice koje su najbolje kotirale po broju prodaja.

New Balance tenisice

Danas je izbor 550 modela raznolik, iako silueta uvijek ostaje ista kakva je bila zamišljena 89. godine. New Balance kroz brojne suradnje i nova rješenja predstavlja inovativne varijante koje odlaze s polica jednakom brzinom kojom i dolaze, ali sama konstrukcija ostaje ista. Je li to sve što 550 može ponuditi i pod pritiskom konkurentnog tržišta i stalnih lansiranja noviteta, je li zaboravak neminovan?

Privlačnost New Balancea leži u tome što se čini kao da se nikada ne trude impresionirati – ovaj brend je zaradio milijune na imidžu stereotipnog stila američkog tate i ugly shoes estetike. Ne kul status iskoristili su na najbolji način, normcore je u njihovoj srži, a u post-eri takvog stila, New Balance se okreće novoj ugly estetici i dovodi je na novu razinu. Vidjet ćemo to ovoga proljeća – naime, jedan od dizajnera New Balancea, Yue Wu, objavio je na Instagramu nove modele 550 Postal tenisica i napisao „made for uncools“.

Postal je prvi model 550 tenisice koji dolazi s dizajnerskim intervencijama većima od promjene boje i materijala – umjesto prepoznatljivog N, na tenisici je reljefno i jedva vidljivo utisnut logo brenda, dok je silueta vrlo slična klasičnoj 550 tenisici. Zašto Postal? Jer se inspirirao New Balance 706 V2 modelom koji ćete najčešće vidjeti na nogama dostavljača. Crne, čokoladno smeđe i bijele koje najviše asociraju na klasični 550 model predstavljene su na fotografijama, a uskoro bi se trebale naći i u prodaji. Po jednako povoljnoj cijeni, s jednako ne-kul pričom iza sebe. Zato će se i rasprodati čim dotaknu virtualne police.

New Balance