KOMENTAR ‘Treća sreća’: Je li De Sarnov Gucci napokon procvjetao?

Moda

Jesmo li bili prestrogi prema Sabatu De Sarnu? – pitanje je koje su ovog tjedna postavili mnogi modni insajderi. Uslijed kaotičnih prilika u Keringu, na leđa Guccijevog novog kreativnog direktora pao je nezavidan teret. Osim što mora dokazati da je dostojni zamjenik Alessandra Michelea, Sabato De Sarno svoje prve kolekcije predstavlja paralelno s poražavajućim izvješćima konglomerata o padu prodaje. Točnije, u travnju je Kering izvijestio kako su prihodi za 2024. pali za 11%, a sam Gucci, Keringov najveći uzdanik, u prvom kvartalu bilježi pad od 18 posto.

Unatoč (neinformiranim) naklapanjima na društvenim mrežama, De Sarno nema nužno veze s time – naime, komadi iz njegove prve kolekcije Gucci Ancora, prikazane u rujnu, u trgovine su stigli tek u veljači. Međutim, činjenica je kako je njegova decentni, pročišćeni estetski smjer u Gucciju ostavio “gladnima” modne entuzijaste koji žude za neočekivanim siluetama, razigranošću i ekscentričnošću koju im je iz sezone u sezonu “servirao” Michele.

No, jesu li ti isti entuzijasti, željni kreativnih i originalnih rješenja, zaista i Guccijevi kupci? Kada je Micheleova maksimalistička vizija prestala puniti blagajnu, De Sarno i njegov konvencionalniji pristup modi Keringu su se vjerojatno učinili kao sjajan odgovorom na trend “tihog luksuza” koji je zahvatio sve sfere modnog tržišta. Reakcije na njegove prve dvije ženske kolekcije bile su pomiješane, nazivalo ih se dosadnima i nemaštovitima, no s druge strane, pojedini elementi poput Ancora bordo nijanse, “horsebit” loaferica ili lakiranih suknji polako su počeli graditi prepoznatljivost novog identiteta brenda. Ipak, tek je De Sarnova prva cruise kolekcija Londra, predstavljena ovog tjedna u Londonu, iscrtala nešto jasnije obrise njegove vizije Gucci “it” djevojke.

Kolekcija je, kako joj i naziv sugerira, bila svojevrsno ljubavno pismo Londonu, gradu u kojem se susreću različite kulture i običaji te je odigrao važnu ulogu u životu osnivača kuće Guccija Guccija, ali i samog Sabata. Londra je trebala prikazati De Sarnov doživljaj romantičnosti, a inspirirao se osobnostima koje spajaju kontradiktornosti, posebice princezom Dianom. I dok se u prve dvije ženske kolekcije fokusirao na izradu i detalje, uz skromne siluete te suptilni seksepil koji evocira eru Toma Forda, De Sarno je ove srijede nešto opasno zagazio u teritorij svog prethodnika Michelea. U okruženju betonskih zidova londonskog muzeja Tate Sabato je napokon dozvolio Gucciju da procvjeta – doslovno i figurativno. Njegovo je cvijeće oživjelo kroz živopisne uzorke, izvezeni traper i romantične aplikacije, donijevši neočekivani dašak svježine i razigranosti. Sabato je zajahao i na val rastuće popularnosti boho šika, pa je njegovu lakiranu kožu zamijenila ona brušena, duge rese kakve smo vidjeli u Ancora kolekciji preselile su se sa suknji na hlače, a bilo je tu i raskošnih plisiranih krojeva u duhu 70-ih koji su nas podsjetili na novi Chloe Chemene Kamali.

Unatoč svim novitetima, kolekcija nije bila lišena De Sarnovog potpisa, koji se dao iščitati iz, primjerice, kontrastnih tekstura. Također, Guccijevo nasljeđe odražavalo se kroz dobro zastupljeni monogram uzorak, ali i različite interpretacije “horsebit” kopče – što na hlačama i košuljama, što na (odjednom ponovno niskim) mokasinkama i balerinkama. Također, Sabato je referencu na hipi eru podcrtao i redizajniranom torbom iz Gucci arhive, Blondie modelom iz 1970. godine.

Ruku na srce, revija je bila daleko od spektakla, no mi i dalje nismo uvjereni da Guccijevi kupci uopće žele spektakl. Možda je Sabatova uniforma kul djevojke upravo ono što im treba? Sveukupni dojam bio je razigraniji i neopterećeniji, a reakcije na kolekciju znatno pozitivnije nego dosad. Kate Moss, Dua Lipa i druge slavne dame oduševljeno su pljeskale u prvom redu revije. Sarah Jessica Parker u sequelu “Seksa i grada” šeta s blještavom De Sarnovom Jackie torbicom. Rihanna objavljuje snimke svoje djece dok se u pozadini nazire bordo crvena Gucci kutija. Novi Gucci je posvuda, marketinški tim radi prekovremeno, a sada se i medijski narativ naglo promijenio – potvrdila je to i stranica Data But Make it Fashion. Ipak, uspjeh kolekcije potvrđuje samo jedno – prodaja i konkretne brojke, stoga ćemo ipak morati još malo pričekati do pravog “strašnog suda”, onog Guccijevih stvarnih kupaca.

Foto: Instagram