Jacquemus je majstor marketinga, ali – isplati li se?

Moda

Koliko vas puta društvene mreže nagovore da nešto kupite? Ili barem da detaljnije istražite ponudu brenda čiju ste objavu vidjeli? U moru dnevnih objava, novih kolekcija i kampanja od kojih se svaka trudi privući pažnju, zakačit ćemo se tek za neke, ali malo tko je uspješan u tome da nam proda, ne samo jednu haljinu, već i cijelu priču i lifestyle oko običnog odjevnog komada kao što to radi Simon Porte Jacquemus. Majstor marketinga i imidža je „razbio šifru“ pothvata kako postati viralan – učinio je to prije svih ostalih jer dobro razumije koliko su krucijalne društvene mreže ako danas želite imati uspješan brend koji ostvaruje prodaju i opstaje na tržištu. Jesu li njegove ready-to-wear linije inovativne i kreativnije od ostalih? Nisu – ali njegov marketing je.

Nitko to ne radi kao Jacquemus. Kako mu uspijeva?

Pitanje je koliko bi Jacquemus bio razvikano ime da nema viralnih poteza koje spretno servira svake sezone. Vrijeme Chiquito torbice je prošlo prije nekoliko sezona i dizajner je morao napraviti nešto jer dolaze nove stvari i svi će vas zaboraviti u kratkom roku. Kada ste samostalni brend i manje ime među gigantima na modnoj sceni, teško se samo cool torbicom ili dobrom linijom odjeće izboriti za prevlast na tržištu i ostati stalno relevantan.

Kako ih pobijediti? Tamo gdje se drugi ne snalaze toliko kreativno i pametno – u sferi digitalnog. Trenutno, tjedan dana prije revije na Capriju kojom slavi 15 godina brenda, Jacquemus se pobrinuo kako bi svi pričali o njemu. Napravio je to na Instagramu elegantno kao i uvijek, s dobrim omjerom jednostavnost i nadrealnosti – nonšalantno peglanje košulje na dasci u talijanskom moru ili ležerna manekenka u Jacquemus komadima koja se vozi na malom kamionu talijanskim krajolikom su kadrovi koje su svi podijelili na svojim društvenim mrežama i u nekoliko sati objave su postale viralne. Nizom simpatičnih i vrlo pametno osmišljenih videa ujedno je otkrio vijest o otvaranju novog butika na Capriju.

Zato smo vidjeli njegov tim kako nosi nadrealno velike konce, gumbe i škare ispred novootvorene trgovine. Raspoloženje, atmosferu, osjećaj ljeta i dobrog stila, ukratko eskapizam za kojim tragamo nitko ne zna zapakirati kao Jacquemus. Njegov feed je mjesto neiscrpne kreativnost i ogledni primjerak uspješnog marketinga od kojeg svaki brend može nešto naučiti. Hrabrost, originalnost i razmišljanje izvan okvira ga čine uspješnim.

simon porte jacquemus

Brend je pokrenuo 2009. godine, a na Instagramu je od njegovih početaka – pridružio se mreži samo dvije godine nakon što je predstavljen svijetu. Dok se ostali brendovi snalaze u (više ne toliko novom) krajoliku digitalnog marketinga, Jacquemus se koristi originalnim, kreativnim i osobnim sadržajem koji otvara vrata baš svima i dopušta im da uđu u njegov svijet. Dio uspjeha leži i u tome – dostupan je svima, a ne samo probranom dijelu klijenata, pa ako si i ne možete priuštiti njegove komade, možete sudjelovati u zaigranom svijetu kojeg stvara.

jacquemus

Promišljeni PR u skladu s digitalnom erom

S obzirom na to da smo svi stalno zalijepljeni za ekran mobitela, zašto na platformi koja to dopušta ne ponuditi sadržaj koji se razlikuje od stvarnosti, umjesto onog koji je oponaša? Tko bi zaboravio njegove Bambino torbe u XXXL veličini kako prolaze ulicama Pariza – ta CGI kampanja iskoristila je dostupnu tehnologiju i otvorila novo poglavlje u načinu oglašavanja. Vidjeli smo i ogromne limune na plaži, crveni brod u obliku balerinke, Bambino torbu kao snježnu skulpturu na krovu butik te onu koja kao nadrealno veliki napuhanac pluta na plaži… Sve je krenulo s jednom od prvih viralnih objava – oversized slamnati šešir koji se i danas pojavljuje na našem feedu s prvim naznakama ljeta predstavlja definiciju onoga što Jacquemu uspješno radi.

Rekao je jednom prilikom kako su ga suradnici uvjeravali da nitko neće nositi suludo velike šešire i da se ne isplati proizvoditi ih u velikim količinama. „Prodali smo ih u stotinama. Jer ako nešto lijepo izgleda na Instagramu, prodavat će se“. Na kraju priče, to je cijela filozofija. Uz to, Jacquemus kaže kako se ne bavi nikakvom strategijom već je spontan i slobodan u izražavanju. Ne ograničava se tradicionalnim formama onoga “što prolazi”.

To mu očito ide u prilog jer iz godine u godinu ostvaruje rast u profitu – 2022. je premašio 200 milijuna eura zarade, što je za 100 milijuna više nego godinu ranije, a prošle je zaradio 280 milijuna. Stvarnost je da sve manje sami odlučujemo što zapravo želimo i trebamo, a sadržaj s društvenih mreža nam dosta sofisticirano sugerira što bismo to trebali imati. Zapakirajte to u cool i pomaknuti sadržaj poput Jacquemusa i održat ćete se na glasu kao jedan od uspješnijih brendova na tržištu.