Ovaj K-Pop trend promiče poremećaj prehrane na TikToku

Ljepota

Moja generacija je imala Tumblr (kako bi moj prijatelj rekao “rebra i poljupci”), a čini se da Gen Z ima K-Pop. Klip za klipom (pre)mršavih djevojaka koje grickaju nezačinjeno svježe povrće i galete od riže dok plešu uz korejsku pop glazbu. Kao “zaštitno lice” estetike istaknula se Jang Wonyoung, članica grupe IVE sa svojih 11 milijuna pratitelja na Instagramu i, što je još važnije, hashtagom #Wonyoung na TikToku, koji broji gotovo 1,5 milijuna objava, ali i suradnjama s velikim brendovima poput Miu Miu. Koketna, nježna i ženstvena, Wonyoung posebno voli promovirati svoje životne savjete – nazovimo ih motivacijom u nedostatku bolje riječi – o njezi kože, prehrani i mršavljenju, ali i kako biti što učinkovitiji u svom životu. Zabrinjavajuća količina sadržaja posvećenog onome što možemo nazvati samo poremećajem prehrane rezultirala je velikim brojem naloga koji koriste sve što Jang Wonyoung kaže kao životnu motivaciju.

@wonyymotive

#WONYOUNG | hope everyone listens to ger advice and takes it to mind 🫶🏼🌷 | video from- @🦢

♬ original sound – wony🎀

Poremećaj prehrane u svim svojim oblicima odavno se infiltrirao u K-Pop kulturu, a sada ga kult oko Jang Wonyoung diže u opasne visine.

Iako se sama pjevačica konstantno ograđuje od “ekstremnih dijeta i praksi”, svima je jasno da ogroman broj #Wonyoungism objava spada u tu kategoriju. Naravno, njezine riječi tumače fanovi, među kojima ih je najviše djece između 11 i 16 godina, a fokus je gotovo uvijek na “savršenom” izgledu i njegovom postizanju, čak i kada se izričito ne spominje prehrana. Ipak, najveći interes vlada za “mealspo” i analiziranje obroka koje jede Jang Wonyoung, a koji bi više odgovarali zecu nego mladoj djevojci Komentari pratitelja koji slijepo slijede sve što radi K-Pop zvijezda govore o tome koliko su sretni što imaju tijelo o kakvom su sanjali, gotovo besprijekornu kožu i zdrav način života. Ponovno pročitajte zadnje: zdrav način života.

Maskiranje raznih poremećaja prehrane ovakvim izborom riječi odavno je poznato. Unatoč opasnosti takvog sadržaja, većina postova nema nikakvo upozorenje, a činjenica da ga prave i konzumiraju maloljetnici ne sprječava algoritam da ih drži u loopu i stalno servira više, te da ih povezuje s još ekstremnijim nalozima koji imaju eksplicitni trigger warnings (nađite mi tinejdžera koji je ustuknuo pred bilo kakvim upozorenjem, ja sigurno nikad nisam).

Upravo je to problem sa fan-made sadržajima ove vrste. On se jednostavno ne povezuje s nečim potencijalno opasnim (možda zato što je upakovan u neke slatke stvari kao što su tutorijali za šminkanje i plesne rutine). Dok su pro-ana zajednice od prije dvadesetak godina jasno stajale iza svog stava “ovo je štetno, ali nas nije briga”, nitko ne reagira na K-Pop promociju poremećaja prehrane, iskrivljene slike o sebi i beskompromisnih navika kao zabrinjavajuću pojavu.

Filozofija da je mršavljenje (što brže to bolje) jednako zdravlju ponovno je uzela maha, uz potpuno zanemarivanje psihičkih posljedica o kojima govore čak i sami sljedbenici Jang Wonyoung ili nabijanje krivnje da niste dovoljno produktivni i vrijedni ako ne započnete svoj dan s pijetlovima u 4 sata ujutro. Stavovi poput ovih mogu se upakirati u jednoroge i sjajilo za usne ali to ih samo čini opasnijima.