Haley Kalil: tko je influencerica koja je razbjesnila Internet?

HALEY KALIL LIFESTYLE Moda Vijesti

Unatoč tome što je zadnjih nekoliko tjedana glavna tema razgovora i to u ne baš pozitivnom smislu, Haley Kalil O’Brien zapravo je vrlo impresivna osoba, koja je, do sada, bila centar vrlo pozitivnih razgovora. Model koji se zalaže za žene u STEM-u i ima organizaciju koja potiče žene da vole svoje tijelo i um, te potiče djevojke da prate svoje snove iako su možda zastrašujući. Biste li ikada rekli da sam upravo opisala osobu koja je prozvana zbog videa u kojem lipsynca na audio „Let them eat cake?“ Da ju ne pratim od mnogo ranije, ni ja ne bih vjerovala da se radi o istoj osobi.

Haley Kalil

Haley je prvi doticaj sa svijetom mode i ljepote imala sa 16 godina kada se prijavila na natjecanje ljepote i osvojila mjesto treće pratilje za Miss Minnesote Teen USA 2009, a već naredne godine je i uspjela osvojiti prvo mjesto te predstavljati Minnesotu na natjecanju Miss Teen USA 2010. Potom je još jednom osvojila titulu Miss Minnesota no, nakon toga se povukla iz natjecanja ljepote i 2017. godine se prijavila na „Swim Search“ američkog magazina Sports Illustrated, gdje je proglašena jednom od dviju pobjednica nakon čega se do 2021. godine pojavljivala u godišnjim izdanjima Swimsuit Issue Sports Illustrateda.

@haleyybaylee

Replying to @🌟Mxyqa☆🌟(Taylor’s Version) did someone ask for a storytime 🫶🏻💕

♬ original sound – haleyybaylee

Haley Kalil je pohađala St. Cloud State University te je diplomirala s najvišim počastima, odnosno bila je jedna od najuspješnijih studentica u svojoj generaciji, a diplome je dobila iz čak dva područja, iz glavno područje dobila je titulu prvostupnice znanosti u medicinskoj biologiji i psihologiji, a njezin minor, odnosno drugo područje znanosti koje je studirala, je kemija. Baš zbog toga danas je jedna od otvorenih zagovornica za žene u STEM-u te kontinuirano potiče i inspirira djevojke koje je strah započeti karijeru u STEM-u zbog određenih predrasuda i straha od osude.

@haleyybaylee

Is it magic or is it science? Check out @compete_hq and take my STEM challenge! #Competeapp

♬ original sound – haleyybaylee

Osim što se zalaže za položaj žena u zanimanjima sa STEM područja, često se otvoreno zalaže za samu sebe i za način na koji se mediji odnose prema njoj. Naime, do prije dvije godine Haley je bila u braku s igračem američkog nogometa, Mattom Kalil, te ju zbog toga mediji i dalje oslovljavaju kao bivšu ženu Matta Kalila, umjesto njezinim imenom. Haley je u više priliku izjavila kako joj je to besmisleno i kako je ona osoba za sebe i da smatra da joj se na taj način pokazuje nepoštovanje prema onome što je ona sama postigla.

Kako je Haley onda uspjela razbjesniti čitav Internet?

Haley “Baylee” Kalil uoči Met Gale na svom TikTok profilu objavila je videozapis u modnoj kombinaciji, koja je inspirirana famoznom francuskom kraljicom Marie Antoinette, te je videozapis popraćen zvukom iz filma Marie Antoinette iz 2006. godine gdje čujemo kako izgovara rečenicu koja je potresla javnost, „Let them eat cake.“ Haley je od tada objavila podugačku ispriku na TikToku te je izjavila kako nikada ne bi snimila nešto takvo da je znala koliko će to ljudi negativno shvatiti. No, tu je proizašlo pitanje je li Haley samo neuka ili je jednostavno dovoljno povlaštena da joj uistinu ni na kraj pameti nije bilo kako bi te četiri riječi mogle utjecati na javnost. Mnogi su komentirali kako činjenica da nije shvatila kako će ova metafora biti shvaćena u javnosti samo dodaje jačini riječi koje je izgovorila i pokazuje koliko zapravo ne shvaća situaciju koja se događa u svijetu. Također, pokušala se poistovjetiti sa svojim pratiteljima govoreći kako je samo radila intervjue ispred samog događaja te kako je kao svatko od njih nakon odrađenog posla otišla doma i gledala Met Galu s prijateljima. Iskreno, nisam sigurna koliko ova isprika zvuči iskreno, a i ako je uistinu iskrena, onda nam samo pokazuje koliko je neinformirana o značenju određenih, povijesno vrlo važnih, činjenica.