Znate li priču iza viralne haljine koju nosi Bella Hadid?

Moda

Snažne poruke dolazile su ove godine s Film festivala u Cannesu. Haljina Cate Blanchett protumačena je kao podrška Palestini, no glasnija i manje suptilna u odašiljanju poruka je bila Bella Hadid. Bella je zaista dominirala Cannesom – izdvojili smo njezine lookove koji su nas se dojmili, a isto mišljenje dijele i na TikToku gdje je okrunjena nadimkom “kraljice Cannesa”. Iza nje se redovito nalazila horda fotografa koja je bilježila svaki njezin pokret, a kada politički statement dolazi od osobe koja je utjecajna kao ona trenutno, znate da će odjeknuti na svim platformama. Bella Hadid zato je s razlogom izvukla haljinu staru 23 godine i od svih vintage komada koje je nosila iz dana u dan, ovaj je podigao najviše prašine.

@devotedly.yours

Bella Hadid wears a stunning kuffiyeh dress to Cannes Film Festival to represent her Palestinian people 😍❤️🖤🤍💚

♬ original sound – Nuha

Bella Hadid iskoristila je modu za slanje jasne poruke

Ako ste propustili, radi se o Keffiyeh haljini koja je bila znak podrške Palestini i oda njezinim korijenima (Bellin otac je podrijetlom iz Palestine). Haljina je rad njujorškog dvojca Michaela Searsa i Hushidara Mortezaie i nastala je u sklopu njihove prve kolekcije za jesen 2001. godine. Tada je dolazila po cijeni od 900 dolara, bila je dio nekih modnih editorijala, no haljina kao i rad dizajnera bili su kontroverzni – tada i dva desetljeća kasnije.

Jedna polovica brenda, dizajner Hushi Mortezai odrastao je u SAD-u, no zbog iranskih korijena vratio se u Iran u svojim tridesetima, gdje je bio impresioniran i inspiriran tamošnjom kulturom i načinom na koji su žene koristile tradicionalnu odjeću kao simbol otpora. Nakon toga nastaju njihove kolekcije kojih je dio i Keffiyeh haljina. Haljina je krojena asimetrično i rađena je od tradicionalnog materijala s crvenim i bijelim uzorkom, po uzoru na kefijsku maramu koja je tradicionalno pokrivalo za glavu koje se nosi na području Bliskog Istoka, a posljednjih je godina postala simbol podrške Palestini. Iako su neki istaknuli kako se uzorak marame korišten za Bellinu haljinu više veže uz Jordanu i Saudijsku Arabiju, poruka koju šalje Bella nije mogla biti jasnija.

Naravno, u napetoj političkoj situaciji i nakon što se dogodio teroristički napad 9/11 koji je promijenio svijet, poruke koje su dizajneri željeli poslati svojim kolekcijama tada ostale su krivo protumačene. Bilo kakva obilježja koja su asocirala na Bliski Istok i arapsku kulturu u medijima su izjednačavani s terorizmom, iako su u njihove krojeve utkane anti-ratne poruke. Kako su napisali na društvenim mrežama, bila je to era prije Interneta i nije postojao Google kao izvor informacija.

“U vrijeme dok se događa genocid i represija, Bella se ne boji pokazati svoje korijene – i nitko se toga ne bi trebao bojati. Ona koristi medije i platformu koju ima kako bi poslala poruku i to je nevjerojatno. Njezina poruka je ona ljubavi, preživljavanja i zajedništva, kao i naša, a to je i utkano u ovu Michael and Hushi vintage haljinu“, rekao je Mortezai koji je na Instagramu objavio fotografije haljine s piste i Bellu kako nosi dizajn u Cannesu i naglasio da prije 23 godine kada je haljina nastala nije bilo prilike niti prostora za reprezentaciju i razumijevanje individualaca i kreativaca s tog područja. Inače, ako trenutno gledate Seks i grad, Michael and Hushi kreaciju crno-bijelog uzorka možete vidjeti i na Carrie Bradshaw u četvrtoj sezoni serije, a ova Bellina ostat će zapamćena kao jedan od važnih trenutaka s Cannesa.