Želite novi luksuzni parfem? Pitajte tinejdžere za savjet

Ljepota

Neki dan sam naišla na Instagram objavu časopisa New York Times u kojoj klinac s fiksnim aparatićem za zube drži pregršt skupih parfema kao buket cvijeća. I dok nije nikakva novost da svi kozmetički brendovi besramno podilaze Gen Z mušterijama i da djeca neodgovornih roditelja prže lica retinolom prije nego što uopće ponesu titulu tinejdžera, nisam mogla a da ne zastanem. Ne toliko iz znatiželje koliko iz, javno priznajem, uobraženih identifikacijskih razloga. Kako se ja mogu poistovjetiti s tinejdžerom? Odgovor je parfem.

Malo sam luda i navikla sam da mi vršnjaci to često govore (i kad sam bila tinejdžerica i sad kad nisam ni blizu toga). To ludilo se odnosi na razne stvari koje ne radim kao svi drugi, a jedna od njegovih prvih manifestacija bio je upravo parfem. Imala sam 11 godina kada sam sustavno počela piti majčinu krv na slamku kako bih se domogla bočice na kojoj je pisalo Paris Yves Saint Laurent. Nepotrebno je reći da još uvijek imam. Zatim sam usmjerila svu svoju dosađivačku snagu da se dokopam Panthere de Cartier… Izrasla sam u parfemsko čudovište u rekordnom roku, dok su svi oko mene hodali u oblaku Impulse dezića s tržnice.

Na kraju osnovne škole već sam imala toaletni stolić prekriven svim mogućim mirisima. Tada se dogodila prva prava parfemska ljubav, poput udara groma, i za druge više nisam imala ni očiju (ni nosa). Allure de Chanel godinama je bio moj jedini parfem. Kolekcija na stolu, kao i neki ljudi u životu, ostala je tu da je povremeno pronjuškam iz zabave. Kad ovako pričam, znam da zvučim kao razmaženo derište. Svakako da sam bila razmažena, ali ne i derište, a sigurno nisam bila bijesno derište. Gomilanje nije bilo pokazatelj razmetanja nego opsesije i neizmjernog užitka, baš kao i časopisi koje sam kupovala od švercera. Ništa drugo me nije zanimalo, dok su drugi kupovali tenisice i oko njih ratovali, ja sam mirisala parfeme i papir. Stvarno sam znala o čemu govorim. Postala sam (i još uvijek jesam) noćna mora prodavačicama u parfumerijama jer sam i prije njih znala što je novo, što želim, a prije svega što ne dolazi u obzir. Postala sam i ostala glavna savjetnica za parfeme svih svojih prijatelja.

I tako se vraćam dječaku s aparatićem za zube i osmijehom od uha do uha dok su mu ruke pune bočica parfema. U svoje sam vrijeme bila iznimka, nikako trend. Štedjela sam za parfeme, predomišljala, davila i gnjavila s pričom. Nikada nisam ušla u parfimeriju i otišla s više od jednog. Kad sam prvi put nakon osnovne škole otputovala sama u inozemstvo, odlučila sam tri tjedna živjeti na dvije limenke Diet Coke i jednoj Sneakers čokoladici dnevno, kako bih mogla kupiti 3 parfema i ništa drugo (moja obitelj nije bila zadovoljna tim izborom kad su me vidili na povratku).

Ako je vjerovati članku New York Timesa, dotični je dječak u stalnoj utrci da “što bolje” miriše, a majka mu je gotovo svaki tjedan počela kupovati novi parfem jer je primijetila da “mnogo dečki u školi to rade” (napomena: dječak je peti razred) i kako je to njihov “novi statusni simbol”. Ok, bolje i to nego da zaborave koristiti dezodorans – nisam toliko stara da bih se sjećala kako dečki mirišu u petom razredu.

Podaci o prodaji govore da mnogi roditelji nemaju problema s tim. Prodaja parfema među teen dečkima porasla je za oko 26% (dok djevojke troše novac na sjajila za usne i Sol de Janeiro proizvode). Parfemi su postali nova granica, a oni su novi stručnjaci. Iskreno, sama količina informacija koju drže u svojim glavama je impresivna. Društveni mediji su preplavljeni mladim dečkima koji imaju mišljenje o parfemima, a ako mislite da vas nije briga što neki klinac misli o parfemu, razmislite ponovno – makar samo radi informacije. Nitko vas ne tjera da kupite sve favorite s njihovih lista.

No, zagrebimo po površini i dolazimo do činjenice da TikTok stoji iza svega, a trgovci prijavljuju da moraju svakodnevno mijenjati testere jer se parfemi koji su hit na ovoj platformi kradu – Jean Paul Gaultier Le Male Elixir je posebno na meti.

Jeste li čuli za “smellmaxxing”? Hit hashtag uz pomoć kojeg ćete pronaći savjete za dečke kako poboljšati svoj prirodni mošusni miris. Tu su preporuke za parfeme za trening, izlazak, školu… Sve s ciljem da dečki izgledaju starije i mirišu muževnije.

I tu se nekako ipak vraćamo na Axe sprej za tijelo… Unatoč svim informacijama i finesama, iza svega stoji dječja želja da se bude stariji. Ipak, smiješim se na pomisao – i to mi ne služi na čast – da je ovo možda prva beauty arena koja cilja na dečke i unovčava njihovu nesigurnost na način na koji industrija ljepote to radi djevojkama otkako postoji? Sistemski i uz ozbiljan profit.