Upoznajte inovativni SSYYNN, sinonim za brend XENIA DESIGN

Moda

Ime XENIA DESIGN koje je 1986. u Čakovcu pokrenula Ksenija Vrbanić sinonim je za hrvatsku modu koja od samih početaka dizajnu pristupa na inovativan način, lišen utjecaja globalnih trendova. Nekoliko desetljeća kasnije, SSYYNN dolazi kao novost iz XD dizajnerskog centra, točnije kao modni brend usko vezan za bogatu arhivu XD DESIGN brenda, dok istovremeno kreira individualnu i suvremenu modnu priču.

Art direkciju brenda SSYYNN vodi Deni Horvatić s kojim smo razgovarali o pokretanju brenda, pristupu arhivi i prvom dropu. Govori kako su za SSYYNN nastojali dizajnirati sinonime za kategorije odjeće, odnosno kroz SSYYNN jezik predložiti sinonim za majicu, hlače, jaknu ili suknju, a pritom zadržavaju vrijednosti do kojih drže u XD Fashion Grupi, a to je da materijali budu kvalitetni i najvažnije – da proizvodnja bude u Hrvatskoj. Jedna od glavnih odrednica SSYYNN brenda je održivost – jer se za proizvodnju koriste isključivo deadstock materijali XD kolekcija, a većina stvari radi se po made to order principu.

SSYYNN

Prvi SSYYNN drop donosi basic komade koji nas uvode u koncept brenda, a obraćaju se svima koji traže jednostavnu, pristupačnu i svakodnevnu odjeću koja rezonira s potrebama publike – uz naglasak na fluidnost i transformaciju.

Kako ste razvijali brend SSYYNN i kako je došlo do potrebe/ideje za njim?

Brend je nastao organski u XD dizajnerskom centru usred procesa rada na novoj XD kolekciji. Početna ideja se brzo osamostalila i kostur brenda imali smo početkom godine. Kolekcija i koncept nam se učinio svježim i htjeli smo mu dati krila i prostor da se iskusi i doživi u cijelosti. Cilj nam je bio kreirati svakodnevne, jednostavnije i pristupačnije komade koji će rezonirati s novom publikom.

Zanimljiv je u cijeloj priči pristup arhivi brenda XD. Na koji joj točno način pristupate i kako prevodite svoju arhivu u suvremene komade odjeće?

Arhiva brenda XENIA DESIGN poslužila je kao inspiracija za dio nove kolekcije. SSYYNN je koristio tri arhivska XD komada kao polaznu točku, izmjestio ih u novi kontekst i prilagodio SSYYNN filozofiji. XENIA DESIGN komadi su složeni i često vrlo kompleksne izrade, pa smo ih nastojali pojednostaviti, no ipak učiniti specifičnim i prepoznatljivim za SSYYNN jezik. XENIA DESIGN hlače koje smo koristili kao polaznu točku, otvaranjem zatvarača mijenjaju oblik i značenje, postaju sinonim za više različitih odjevnih predmeta. Fluidnost i mogućnost transformacije važni su za SSYYNN.

SSYYNN

U SSYYNN-u koristimo isključivo deadstock materijale XD kolekcija, što je od velike važnosti za SSYYNN, a i za XD. Materijali se ne bacaju, već dobivaju novi život u brendu koji ih koristi na drugačiji način. Kupci koji su upoznati s XD brendom mogu osjećati i vidjeti povezanost sa SSYYNN-om kroz prepoznavanje sličnih vrijednosti i nekih dizajnerskih rješenja. Umjesto da se fokusira na konstantno stvaranje novih proizvoda, SSYYNN se može usredotočiti na kvalitetu, inovaciju i održivost, stvarajući tako dugotrajnije vrijednosti za svoje kupce i okoliš.

SSYYNN lansira kolekcije u dropovima. Jesu li tradicionalni modni kalendar i njegove sezone stvar prošlosti i zašto je tome tako?

Za velike brendove nisu, ali za nekog tko želi pronaći svoj jezik i stvoriti čvršću vezu s publikom oblik prezentacije po sezonama je stvar prošlosti. SSYYNN ne prodaje buyerima, već direktno kupcima i to isključivo putem webshopa, stoga je i podjela na sezone nepotrebna jer nije potrebno vrijeme za produkciju odjeće u tradicionalnom smislu. Umjesto da čekamo cijelu sezonu ili više kako bi lansirali kolekciju, u SSYYNN-u smo se odlučili za direktniji pristup prema kupcu, kako bismo lakše i brže mogli reagirati na promjene u potražnji. Nastojat ćemo prezentirati više manjih dropova kroz godinu. Također, većina odjeće bit će proizvedena po principu made to order, čime ćemo izbjeći gomilanje zaliha i proizvoditi samo ono što je prodano.

XD DESIGN

Naziv brenda je igra riječima i prevodi se kao sinonim. Možete nam otkriti više o tom konceptu i što on znači? Koliko se XD i SSYYNN preklapaju, a koje su njihove temeljne razlike?

SSYYNN koristi koncept sinonima kao inspiraciju za svoju filozofiju i kodove brenda na više načina: polazna točka bila je stvoriti sinonim za brend XENIA DESIGN, brend koji je istovremeno sličan, a različit. Baš kao što sinonimi predstavljaju različite riječi istog ili sličnog značenja, i zamjenjivi su u različitim kontekstima, brend SSYYNN koristi slične principe u dizajnu i komunikaciji. Razmišljanje o sinonimima u startu potiče kreativnost i promišljanje druge opcije ili načina. U suštini, sinonimi su asocijativni koncept koji brend SSYYNN koristiti kako bi izrazio svoju osobnost, potaknuo kreativnost i proširio značenje odjeće i u konačnici postao sinonim za ekspresiju pojedinca putem odjeće. Nastojali smo stvoriti brend koji će biti sinonim za nešto novo, novu perspektivu i nov način doživljavanja mode.

XENIA DESIGN

Oba brenda dijele slične vrijednosti, uključujući odnos prema zaposlenicima i fokus na lokalnu proizvodnju. Međutim, SSYYNN se izdvaja po tome što je, vjerujemo, jednostavniji za nošenje. SSYYNN ne shvaća modu u muško/ženskim kategorijama. Svi mogu nositi SSYYNN i dio kolekcije će biti ponuđen u samo jednoj veličini.

U prvom dropu predstavljate komade koji izgledaju kao osnova garderobe. Kako planirate širiti ponudu u novim dropovima?

Drago nam je što ste to primijetili. SSYYNN će prezentirati komade koji mogu biti osnova garderobe. Ponekad ćemo istraživati i elegantnije komade, no oni će uvijek zadržati karakteristike “basic” komada. Kao što smo već spomenuli, za prvi drop smo se nastojali dizajnirati sinonime za uobičajene kategorije odjeće.

Je li pokretanje SSYYNN dodatni korak prema virtualnoj modi i na koje načine spajate tehnologiju i praktičnu modu?

Ne, SSYYNN je fizička moda, koja koristiti iskustvo virtualnog. I koristi digitalni/virtualni jezik za izražavanje. SSYYNN će kroz dropove otkrivati pomalo različite sfere svog digitalnog identiteta, u prvom dropu bit će dostupan “OUTFIT GENERATOR” na ssyynn.com stranici koji će nasumično kombinirati sve komade iz SSYYNN kolekcija, što govori o tome da SSYYNN ne govori o jednom looku, već o tome da je svaki komad moguće kombinirati s bilo kojim drugim i to će biti jasno vidljivo na generatoru. Ali SSYYNN je posvećen prvenstveno fizičkom proizvodu, izradi, materijalima, iskustvu i znanju koje je proizašlo iz XD dizajnerskog centra.