Plaše li vas sredstva za samotamnjenje? Ovo je članak za vas

Ljepota

Dobro, znamo da je teško u potpunosti prihvatiti da preplanuli ten nije znak zdravlja (iako postoje trikovi za brončanu boju koji vam neće uništiti kožu), ali to ne znači da ne možete imati sve – preplanulu boju i zdravu kožu! Postoji samo jedan detalj, a to je da je boja rezultat sredstva za samotamnjenje. Kad ste vani na suncu, obavezno koristite SPF pošto ovo nije džoker karta kojom ćete zamijeniti zaštitu od UV zračenja.

Sredstva za samotamnjenje danas se smatraju potpuno sigurnom alternativom sunčanju i solarijima (nadajmo se da niste toliko nostalgični za kasnim devedesetima da ste se vratili “lampama”). Ona boje samo površinski sloj kože i ne prodiru duboko u nju. Glavni sastojak odgovoran za pretvaranje blijede kože u preplanulu je dihidroksiaceton (DHA), poznat i kao gliceron. Njegova interakcija s kožom uzrokuje da ona privremeno poprimi tamniju nijansu, koja se zatim prirodnim pilingom polako uklanja i blijedi.

Vrste sredstava za samotamnjenje

#1 Pjena

Pjene su odlične za one koji vole odmah dobiti boju. Lako se nanose jer se lijepo vidi kako i gdje se razmazuju. Što ih dulje ostavite na koži, to će boja biti intenzivnija pa je s njima lako kontrolirati rezultat.

#2 Losion i mlijeko

Najbolji izbor za sve sa suhom ili dehidriranom kožom. Lako se nanose, a postoje i noćne formule pa ih možete nanijeti prije spavanja i probuditi se preplanuli. Losioni i mlijeka su najčešća formulacija na tržištu, a mnogi su dizajnirani za postupno stvaranje boje za najprirodniji finiš.

#3 Kapi

Ovakav tip proizvoda omogućuje vam da sami jednostavno dozirate boju – što više kapi dodate, to će boja biti intenzivnija, a praktički se kombiniraju uz svaku beauty rutinu i njegu. Za razliku od pjena i losiona, ove formule manje hidratiziraju pa se preporučuju osobama koje nemaju suhu kožu. Lagane su teksture i lako se razmazuju, ali se i vrlo brzo upijaju pa treba biti brz - samo zbog toga ih ne preporučujemo onima koji prvi put isprobavaju samotamnjenje.

#4 Ulje

Ulje za samotamnjenje pružit će vam nevjerojatan sjaj, boju kao da ste na modnom snimanju, hidratizirati i spriječiti isušivanje. What's not to like?

Prije samotamnjenja

Bilo da imate porculanski ten ili želite produžiti boju na kojoj ste radili tijekom ljeta, postupak je više-manje isti. Možda je najvažniji korak piling prije nanošenja sredstva za samotamnjenje. Kožu dobro osušite jer će samo tako dobro i ravnomjerno upiti sredstvo za samotamnjenje. Kako biste izbjegli mrlje na najsušijim dijelovima, nanesite hidratantnu kremu koja ne smije sadržavati ulja.

Samotamnjenje

Uzmite rukavice i počnite trljati od stopala prema gore, kružnim pokretima. Kada ste gotovi, skinite rukavice i dlanove namažite malom količinom sredstva za samotamnjenje. Ako primijetite pogrešku, namočite štapić za uho limunovim sokom i popravite je. Za nekoliko sati imat ćete preplanuli ten.

Osim što ćete morati u praksi isprobati koja vam od različitih formulacija odgovara, obratite pozornost i na nijansu koju kupujete. Na pakiranju je naznačeno je li proizvod namijenjen svijetloj ili tamnoj koži.

Greške koje treba izbjegavati

Prevelika količina proizvoda

Ovo je najčešća i najveća pogreška u praksi koja rezultira narančastim tonom i neprirodnim finišom.

Prilikom nanošenja ne koristiti rukavice

Najbolji način da izbjegnete da vam ruke budu drugačije boje od tijela (čitaj: pretamne) je da koristite rukavice posebno napravljene za tu svrhu, a ne gumene jer ostavljaju neujednačenu boju.

Pranje ruku

Da, trebali biste oprati ruke kako biste izbjegli da budu tamnije od ostatka vašeg tijela, ali pogrešno je prati nadlanice prije nego što se boja razvije - dobit ćete tamne ruke i svijetle šake. Drugi razlog zašto je bolje koristiti rukavice je da svojim rukama pružite isti tretman kao i ostatku tijela.

Pogrešan redoslijed nanošenja sredstva za samotamnjenje

Uvijek, ali uvijek se krećite s gornjeg na donji dio tijela, a ruke i stopala neka budu zadnji.

Kako postići da boja traje što duže

Nakon što postignete savršenu preplanulost bez sunca, uživajte u njoj četiri do pet dana, a zatim napravite piling kako biste je ravnomjerno uklonili. Kada je vrijeme za novu rundu samotamnjenja, uvijek je bolje započeti s čistom kožom nego nanositi novu boju preko stare.
Osim toga, korištenje proizvoda za njegu kože nakon sunčanja također pomaže duljoj postojanosti ove boje, kao i korištenje vodootpornog SPF-a tijekom dana. Kod kuće koristite kreme za intenzivnu hidrataciju tijela i hidratantne maske za lice.