Dizajnerice brenda Mateyaneira otkrile su nam detalje nove moćne kolekcije

hrvatska moda intervju Moda Vijesti

Ideja stvaranja jednostavnih ali pamtljivih komada odjeće, odbijanje kompleksnih formi, slojeva i uzoraka u srži je modnog brenda Mateyaneira. Dizajnerice Mateja Dujić i Neira Sinanbašić stvaraju snažne, bezvremenske i kvalitetne modne komade kojima je zajednička točka minimalizam i suptilni seksepil, a to i je jedan od razloga zašto se nakon svake njihove kolekcije zamišljam u gotovo svakom odjevnom predmetu koji predstave. Izgledaju kao da ćete se u njima osjećati samouvjereno i na vrhu svijeta.

Odijela su njihov forte, kao i večernje haljine koje su često custom made i po narudžbi, a u novoj kolekciji koju su nam pokazale prije službenog lansiranja kolekcije nalaze se i jako dobri trodijelni i četverodijelni kompleti koji se zapravo mogu nositi i kombinirati na više načina. Svoj dizajn baziraju na konstrukciji, što se najbolje primijeti kada se približite komadu odjeće, a novom tehnikom prešanja materijala dodatno je naglašen proces rada i unikatnost u koje je uloženo vrijeme. Razgovarali smo o pristupu dizajnu, pravim odlukama koje ih vode do modne održivosti i novim teksturama koje se pojavljuju u ovoj kolekciji.

Mateja Dujić i Neira Sinanbašić

Otkrijte nam više o kreativnom procesu i nastanku nove kolekcije? Po čemu se ona izdvaja i koje komade ste pripremili?

Ova kolekcija nastaje najduže od prethodnih – ne zato što je posebno kompleksna nego zato što balansiramo više projekata u isto vrijeme. Namijenjena je za sezonu proljeće/ljeto 2024, no nije toliko povezana s godišnjim dobima i može se nositi dugo. Specifična je po tome što smo se fokusirale na setove koji nisu klasično 3-piece komadi, pa tako imamo sako, hlače, haljinu i minicu kao jedan od setova koji možete nositi u više različitih prigoda i načina. Pored setova tu je par haljina – svečanih i svakodnevnih.

Možete li nam otkriti više o novim tehnikama kojima ste doskočili u kreiranju? Na koje načine manipulirate tkaninom?

U ovoj kolekciji dizajnirale smo svoju tkaninu koju ćemo koristiti i u narednoj, nama puno dražoj kolekciji za raditi – onoj za jesen/zimu. Sada ćemo izbaciti dva komada u tom materijalu kako bismo ga predstavile, no zbog načina izrade (povećavamo debljinu klasičnog štofa za odijela) prikladniji je za malo hladnije dane. Tkaninu tretiramo tako da pravimo nabore koji su fiksirani te je svaki odjevni komad – makar bio u istoj veličini i boji, zapravo unikatan.

Što je u fokusu vašeg rada i svake kreacije?

U fokusu nam je uvijek kvaliteta izrade i materijala koje koristimo. Imamo tu sreću da radimo s dobavljačima koji nude deadstock tkanine velikih svjetskih brendova pa često imamo štof za odijela od Armanija, kašmir od Max Mare, čipku od La Perle i na taj se način trudimo biti održive što je više moguće.
S druge strane fokus nam je i osjećaj koji naša odjeća pruža onome tko ju nosi – često kreaciju prilagodimo kako bi se osoba koja ju nosi osjećala ugodno. Ako to znači produžiti ili skratiti haljinu za 5-10 cm, nama nije problem i smatramo da te korekcije ne utječu na našu kreativnost, a našim klijentima znače puno.

Tko je žena kojoj se obraćate?

Svima koje znaju vrednovati naš rad, podrška nam uvijek puno znači, a podržati se, u današnje vrijeme, može i bez kupovine proizvoda. Ne želimo se ograničavati stilom i određivati same svoju skupinu kojoj se obraćamo – tko god može da se zamisli u našem komadu – obratile smo joj/mu se i razumjela/o je.

Koji su najveći izazovi prilikom dizajniranja? Postoji li nešto po čemu ste beskompromisni?

Kod dizajniranja nemamo prevelikih izazova – kada se susretnemo s problemom, naš zadatak je doskočiti mu, možda uz poneki kompromis, ali uvijek sve u skladu s idejom koju želimo iznijeti. Biti dizajner na našem području – e za to već možemo reći da je izazov. Boriti se s fast fashion brendovima i u današnjoj ekonomiji predstavljati važnost biranja odjeće koja nije proizvedena za 20 centi predstavlja neke od izazova. Ono što ne radimo je odjeća od pravog krzna, koža koju koristimo je otpad iz mesne industrije, tako da nijedna životinja nije ubijena u svrhu mode, odnosno naših kreacija.

Mateyaneira

Od 2019. godine ste u zagrebačkom showroomu. Koliko toga se do danas promijenilo kada se osvrnete na početke i kako je brend rastao?

Od 2017. smo u Zagrebu sa showroomom, a prvi je bio u Primorskoj ulici i iz njega smo izašle zbog posljedica potresa. U jeku korone smo renovirale i radile novi showroom, u kojem smo danas, na Črnomercu.

Mateyaneira

U početku smo sve radile same, od dizajna, šivanja, nabave materijala do rada s klijentima – sve u stanu od 80 kvadrata. Danas imamo jasnije raspoređene radne obveze i stručnu zaposlenicu s kojom razvijamo svaki komad, imamo vlastitu proizvodnju i showroom. Naravno da smo samokritične i često pomislimo da smo mogle napraviti više za 7 godina postojanja, ali se onda sjetimo da dvije godine korone ne brojimo (smijeh).

U kojem smjeru želite razvijati svoj brend?

Namjeravamo otvoriti svoju trgovinu u centru i tako razdvojiti komade koji su nosivi svakodnevno, koji mogu biti i impulzivna kupovina od onih custom made koje radimo jedan na jedan s klijenticama, poput izrade vjenčanica i svečanih haljina. Vjerujemo da će ljudima biti lakše upoznati se s našim radom ako budu u mogućnosti ući u trgovinu i neobavezno razgledati (što svi volimo), dok „termin u showroomu“ ponekad zvuči previše obvezujuće i možda neke odbija klijente.

dizajnerice brenda Mateyaneira

Moda je danas valjda brža no ikad, izmjenjuju se na tržištu estetike, trendovi, brzo se proizvode nove kolekcije… Koliko je u takvom okruženju teško postojati kao slow fashion brend?

Kada imate tu filozofiju iza svog brenda, onda nije pretjerano teško postojati, jer kao dizajneri stvarate svoj krug klijenata, svoju bazu, a to su pojedinci koji istinski znaju i vrednuju ono što radimo. Problem je održati se budući da smo jako malo tržište – ali na tome se radi. Smatramo da nemamo istu ciljnu skupinu kao trendovski brendovi, mada nemamo ništa protiv samih smjena trendova i često ih popratimo u nekim segmentima svog dizajna. Naša odjeća je u svojoj suštini bezvremenska klasika s twistom.

Koji su najveći izazovi s kojima se dizajneri susreću, u regiji ali i na svjetskoj sceni?

Najveći izazov je tu već spomenutu ciljnu skupinu proširiti, ali ne novim asortimanom u ponudi, nego educiranjem potencijalnih klijenata. Primjerice, dati im do znanja da nije human način na koji brza moda izbacuje kolekcije i to ne mislimo u žargonu – nego zaista se krše ljudska prava i uništava priroda, sve za jako nekvalitetne proizvode.

hrvatski brend
Mateyaneira

Biste li rekle da je Mateyaneira odraz vašeg osobnog stila? Kako biste opisale svoje estetike?

Naravno, odraz su naših stilova, kada radimo kolekciju uzorke radimo u našim veličinama i već otprilike znamo koji je čiji komad, a često istu stvar nosimo na različite načine. Volimo iste stvari, ali naši stilovi su drugačiji.

Neira Sinanbašić

Neira naginje više tom opuštenom french-chic stilu, minimalizam s kvalitetnim komadima (obično Mateyaneira, kombinirani s preloved modnim dodacima omiljenih dizajnera) i najvažnije joj je da ne zaboravi naočale, dok Mateja voli kombinirati klasiku s grunge estetikom, tzv. mix-match koji je obično postignut zanimljivom torbom i cipelama. Često su joj izbor komadi u jakim bojama (a ne zaboravlja nakit – mnogo nakita).

Mateja Dujić i Neira Sinanbašić

Kako izgledaju planovi i želje za budućnost?

Imamo mnogo planova i tekućih projekata koje ćemo vam tek prezentirati, kao i suradnji kojima se radujemo. Plan koji iziskuje najviše vremena je otvaranje trgovine, potom popratni event i sve što slijedi – nadamo se da će uskoro doći do realizacije te ideje i svega što ona donosi.