Bridalcore: postaje li vjenčana odjeća samo – odjeća?

BRIDALCORE Moda Trendovi VJENČANICA

Jednom davno, vjenčanje je bilo veliki dan o kojem svi maštaju, a vjenčanica savršena bijela haljina krojena od snova i najljepših fantazija. Spoiler alert za 2024: nova generacija ima nešto drugačiju viziju vjenčane odjeće i romantičarima će razbiti snove o pojmu savršenog vjenčanja.

Jasno da tradicionalne postavke tog velikog dana i dalje ostaju dio priče, no nove generacije i modni brendovi otvaraju prostor za personalizaciju, redefiniraju pojam vjenčane odjeće i skreću pažnju na nosivu modu – na kraju dana, svi se na vjenčanju žele zabaviti, pa zašto to ne proslaviti u stylish odjeći koja je praktičnije i koju u ćete nakon te prilike moći ponovno upotrijebiti. Paralelno s tim, vjenčana odjeća izvlači se iz konteksta vjenčanja i sve više se koristi u drugim festive situacijama.

Bridalcore kao modni happy end u svakoj prilici

Na TikToku se sve češće spominje pojam Bridalcore s outfitima bijelih korzeta, mini haljina koje nalikuju na vjenčanicu, bijelih rukavica i vela koji se umjesto do oltara nose na proslave rođendana ili bilo koje druge zabave. Celebrity uzori su Lana Del Ray i Sabrina Carpenter koja je i nastupala u wedding-inspired modnoj kombinaciji. Lana se s druge strane fotografirala na cover Interview magazina u bridal outfitu. Tu je i uvijek korak ispred svih ikona Julia Fox, a još prije nekoliko sezona smo vidjeli veo u kolekciji kuće Versace.

@dtstrends

SPOTTED: Bridalcore still holding strong across fashion 👰 See one of our trends in the wild? Be sure to let us know! 🎥: @The algorythm @Prayingg @POSTER GIRL @Julia fox @Sabrina Carpenter @SKIMS

♬ original sound – DTS

Ove godine SKIMS i Jacquemus predvode priču vezanu za demokratizaciju vjenčanje odjeće. Kim Kardashian je za SKIMS predstavila Wedding Shop i limitiranu kolekciju koja sadrži korzete, shapewear, romantične negliže setone i slip haljine inspirirane vjenčanjem. Vizuali prate priču “premještanja” pojma vjenčanja u nešto opušteniju atmosferu.

Jacquemus je kampanjom najavio wedding attire za novu generaciju i preveo je nekoć komplicirane haljine i odijela u stylish uniforme u kojima ćete se poželjeti udati i zatim partyjati na svakom sljedećem događaju. Ono što Bridalcore propitkuje je smisao trošenja silnog novca na haljine i odijela koja su namijenjena za samo jedan dan u životu, nakon čega postaju samo uspomena u ormaru.

Promjena u percepciji onoga što vjenčana kombinacija treba biti jednaka je onoj koja se nakon pandemije dogodila s onom u uredima. Nakon što smo shvatili da posao jednako dobro možemo obaviti u trenirci ili da tenisice izgledaju jednako dobro kao visoke cipele, postali su uobičajeni dio business garderobe.

A osim što nije ekonomično, nije niti modno održivo ulagati u komad koji se nosi samo jednom. Radi se o prilagođavanju ustaljenih normi novim navikama i potrebama, što ne znači da će vjenčanje izgledati manje senzacionalno, dapače, ako ga personalizirate i odaberete haljinu koja je istovremeno vrlo nosiva i vrlo chic, imate dobitnu kombinaciju.