Metoda sendviča s retinolom odlična je za osjetljivu kožu

Ljepota

Ovdje ste mogli naučiti doista sve o retinolu, što je on, kako ga koristimo i koji su njegovi benefiti za našu kožu. No, ponovit ćemo: retinol je derivat vitamina A koji se često koristi u proizvodima za njegu kože lica u svrhu ublaživanja znakova starenja, posvjetljivanja kože, zaglađivanja finih linija, liječenja akni, poboljšavanja teksture kože, rješavanja proširenih pora…čini se da je retinol odgovor na svaki problem kože, što nije daleko od istine. Ovaj se aktivni sastojak pokazao kao odličan saveznik u očuvanju mladolikog izgleda kože, kao i čiste zdrave kože. No, postoji jedan problem: retinol za mnoge može biti reaktivan i iritirajući.

Danas ćete naletjeti na mnoge biljne sastojke koji „glume“ retinol, odnosno predstavljanju donekle dostojnu zamjenu retinolu (primjerice, bakuchiol). No, retinol je ipak neki zlatni standard kozmetike te ga nema potrebe izbacivati iz rutine, sam treba naučiti kako ga nanositi. A metoda sedviča može biti dobar početak.

Što je metoda sendviča s retinolom i zašto je ona dobra za nas?

Korisnice retinola ljeti znaju prestati s njegovim nanošenjem jer se boje da će im ovaj sastojak dodatno oštetiti kožu lica zbog izlaganja suncu. No, nemojte da vas to obeshrabri. SPF kreme su sveti gral vaše skincare rutine! Dok koristite SPF i redovno ga obnavljate, vašoj koži se ništa neće dogoditi zbog retinola. Ako trebate savjet kako nanositi SPF pravilno, pročitajte ga ovdje. Također, retinol koristite isključivo u večernjoj rutini!

metoda sendviča s retinolom

S druge strane, tko ima osjetljivu kožu, retinol mu u bilo koje godišnje doba može prouzročiti iritacije, stvaranje ljuskica, crvenilo i peckanje. Što učiniti po tom pitanju?  Metoda sendviča s retinolom je tehnika kojom se ublažavaju nuspojave ovog aktivnog sastojka.

Možda vam ovaj naziv i zvoni negdje u podsvijesti i bili biste u pravu: već smo pisali o metodi hidratantnog sendviča koja je eksplodirala na društvenim mrežama, a riječ je o redoslijedu nanošenja hidratantnih proizvoda s obzirom na njihovu teksturu i djelotvornost. Metoda s retinolom je vrlo slična: ona podrazumijeva nanošenje sloja retinola između dva hidratantna sredstva, poput sedviča, kako bi se smanjila iritacija.

metoda sendviča s retinolom
metoda sendviča s retinolom

Da biste kreirali sendvič s retinolom, nanosite sloj hidratantne kreme, nakon čega slijedi količina retinola veličine zrna graška, zatim drugi sloj hidratantne kreme na vrh, koji pomaže usporiti upijanje i smanjiti iritaciju od proizvoda. Na taj način se učinkovito smanjuje iritacija, a ova tehnika također pomaže hidrataciji kože, kontrolira apsorpciju retinola i omogućuje prilagodbu koncentracije retinola i učestalosti njegovog korištenja. Za sve početnike i one s osjetljivom kožom, ovo je savršena metoda za držanje kože pod kontrolom, kao i uvođenje novog sastojka u svoju rutinu bez ikakvih naglih posljedica.