Kokosovo ulje jedna je od najboljih stvari za kosu

Ljepota

Malo je stvari koje su očarale svijet kao kokosovo ulje: svojedobno je svaka djevojka koja voli planet kupovala (barem) dvije teglice. Jednu za kuhinju, a drugu za kupaonicu. Osim što će vam dati onaj djevičanski miris piña colade, kokosovo ulje će svakako omekšati suhu kožu i kosu i učiniti ih sjajnima, ali ipak nije najbolja stvar ikada otkrivena za apsolutno sve. Za početak, kada je u pitanju koža, ne smijete ga koristiti u čistom obliku na licu jer je komedogen. Dermatolozi se hvataju za glavu od pacijenata kojima se lice pogoršalo samo od nanošenja kokosovog ulja. Također treba biti oprezan kod skidanja šminke s njim (za što je vrlo učinkovit) i koristiti što mekše blaznice, a nakon upotrebe obavezno temeljito oprati lice kako ne bi došlo do začepljenja pora. Gruba koža na tijelu, posebno na laktovima i stopalima, bit će vam zahvalna na maloj dozi, a možete ga dodati u kupku kao i svako drugo ulje. No, kokosovo ulje pravi je šampion kada je kosa u pitanju – tu opravdava sav svoj star power.

Imajte na umu da nijedno ulje ne daje vlagu samo po sebi, tj. ne hidratizira, već stvara zaštitnu barijeru koja zadržava vlagu unutar kože i kose. Stoga kokosovo ulje koristimo i kao štit i za “omekšavanje”. Kako? Donosimo vam najbolje načine za njegu kose njime – i znamo da ste u iskušenju, ali nemojte ih koristiti sve zajedno.

Zaštita prije šamponiranja

Evo trika koji je posebno koristan za suhu, obojenu ili kovrčavu kosu, a trebali bi ga izbjegavati oni s tankom i masnom kosom: nanesite kokosovo ulje na suhu kosu (ali svakako izbjegavajte tjeme) otprilike sat vremena prije pranja. Tako ćete zaštititi kosu od pretjeranog isušivanja. Ulje će se isprati zajedno sa šamponom, pa će kosa lako upiti regenerator ili masku koju inače koristite.

Balzam na steroidima

Kao što smo već rekli, kokosovo ulje je odličan način da zadržite sve dobre stvari u kosi. Stoga, nakon što ste nanijeli dovoljno regeneratora, preko njega nanesite tanak sloj kokosovog ulja. Pričekajte barem petnaestak minuta prije ispiranja – što ga duže ostavite na kosi, to će biti mekša.

Ne ispirajte ga

Savršen trik za osobe sa suhom i “gustom” kosom: nakon pranja i regeneracije prstima pročešljajte hidratantnu kremu za kosu, a zatim i malo kokosovog ulja. Ovo će također pomoći kod raščešljavanja. Osušite kosu kao i obično.

Učinite svoju kosu fotogeničnijom

Sjaj. Sjaj. Sjaj. Otopljeno kokosovo ulje ulijte u bočicu s raspršivačem, poprskajte po kosi i uživajte u fotografijama. Ulje će jače reflektirati svjetlost. Ulje ne morate topiti u tavi – dovoljno ga je nekoliko minuta držati pod mlazom vruće vode.

Stavite ga umjesto kape za plivanje

Ne, ne šalimo se. Kokosovo ulje je izvrsna alternativa proizvodima posebno dizajniranim za zaštitu kose od slane vode i klora. Prije odlaska na bazen ili plažu njime obilato premažite kosu i dobit ćete prirodni štit od svih agresivnih utjecaja vode jer ulje nije topivo u vodi. Sjajne vijesti ako ne volite plastiku na glavi.

Zaštita od vlage u zraku

Dovoljna vam je količina veličine zrna graška. Dobro razmažite kokosovo ulje između dlanova i između prstiju, pa prijeđite prstima po naelektriziranoj kosi da je smirite. Ako je u repu, najbolje ćete rezultate postići ako nakon prstiju zalizanu kosu prijeđete starom četkicom za zube ili četkicom za obrve.

Prikrijte rascvjetane vrhove

Nažalost, ni čudesno kokosovo ulje (kao ni bilo koji drugi proizvod, ma što na njemu pisalo) neće trajno ukloniti ispucale vrhove, već će ih privremeno zalijepiti. Jednostavno rasporedite malu količinu između prstiju i nanesite na vrhove i privremeno će izgledati najzdravije što može biti. A onda, pravac frizeru.

Nemojte ga koristiti protiv prhuti i opadanja kose

Kokosovo ulje ovde neće pomoći, što više može samo pogoršati stvari s prhuti. Bilo koje ulje, uključujući kokosovo ulje, kada se nanese na vlasište može začepiti pore baš kao i na licu. To onemogućuje vlasištu da “diše”, dehidrira ga i pogoršava ljuskanje. Rješenje je složenije i uključuje specijalne proizvode, a ne biljno ulje.