Hidratacija: Može li hijaluronska kiselina imati suprotan učinak

Ljepota

HIjaluronska kiselina je svačiji omiljeni sastojak za njegu kože (a i kose!), čini se, u cijelom svijetu. Naučili smo da je hidratacija nešto što treba apsolutno svakom tipu kože, naučili smo i razliku između suhe i dehidrirane kože. Serum sa hijaluronskom kiselinom nalazi se na polici u svakoj kupaonici. Ipak, ponekad se čini da hijaluronska kiselina zna imati suprotan učinak od obećanog (i željenog). Činjenica u koju je teško povjerovati, znam. Je li to uopće moguće? Postoji li zaista pogrešan način korištenja? Imamo odgovore.

Može li hijaluronska kiselina imati negativan učinak na kožu?

Najčešća zabluda o hijaluronskoj kiselini jest da je ona uvijek isto što i hidratacija. Istina je da hijaluronska kiselina privremeno hidratizira kožu, ali ona nije dugoročni lijek za sve. Također, postoje neki slučajevi u kojima hijaluronska kiselina zapravo može imati suprotan učinak i izazvati dehidraciju.

Kako?

Ako se hijaluronska kiselina obilno nanese na suhu ili dehidriranu kožu, a zrak oko vas je suh, ona izvlači vlagu iz unutarnjih slojeva kože. Drugim riječima, proizvod za hidrataciju može “izvući” vlagu iz dubljih dijelova kože i imati suprotan učinak od željenog. Rješenje problema? Samo dodajte vodu u jednadžbu.

Kako koristiti hijaluronsku kiselinu

Stručnjaci za kožu uvijek ističu da serume hijaluronske kiseline treba nanositi na vlažnu kožu. Na taj način hijaluronska kiselina ima vodu na koju se veže i ne mora je povlačiti iznutra. Dakle, prvo hidratantni sprej ili esencija, a tek onda serum. Nakon što hijaluronska kiselina dođe u dodir s vodom, ona “zna što treba učiniti” i vaša će se koža na kraju osjećati izuzetno hidratizirano i izgledati lijepo. Ne morate koristiti posebne proizvode (iako je termalna voda uvijek dobra ideja). Možete samo očistiti lice, lagano ga potapkati ručnikom da ne kaplje već da ostane vlažno i odmah zatim nanijeti serum.

Još jedna važna uputa za korištenje: nakon seruma uvijek trebate hidratantnu kremu. Ako se ne koristi zajedno s emolijensima i okluzivima, osobito u suhim okruženjima, hijaluronska kiselina uzrokuje gubitak vlage iz kože. Stoga ju je potrebno koristiti zajedno s ostalim komponentama za njegu kako bi se postigla optimalna hidratacija. Emolijensi uključuju skvalan, masne kiseline i ceramide, dok je primjer okluzivnog sredstva vazelin (petrolatum) omiljeni sastojak slugging trenda rutine njege.

True or False: Hijaluronska kiselina se koristi svaki dan

Hijaluronska kiselina izvrsna je za jutarnju i večernju rutinu njege, sve dok nije u previsokoj koncentraciji. Uvijek je treba kombinirati s vodom i emolijensom ili okluzivnom hidratantnom kremom, osobito ako živite u suhom okruženju. Sve dok je okolina vlažna ili ako je kombinirate s sastojcima koji sprječavaju transdermalni gubitak vlage, kiselina neće izvlačiti vodu iz kože.