Zašto gen Z otkazuje stopalice i koji je to njihov cool komad odjeće?

Moda

Kada bismo prije nekoliko godina pokrenuli raspravu o hijerarhiji odjevnih predmeta koji pokazuju modnu osviještenost, čarape bi vjerojatno bile najniže na ljestvici. Ipak, postoji bezbroj modnih komada koji mogu izdvojiti modno osviještenu osobu prije čarapa ili? Vjerovali ili ne, danas su upravo čarape te po kojima možemo prosuditi ne samo koliko neka osoba ima stila, već i u koju dobnu skupinu ona spada.

gen z čarape trend

visoki model čarapa

Gen Z otkazuje stopalice

Ako još niste čuli za teoriju „krivih čarapa“ ili „sindrom toksičnih čarapa“, sada je pravo vrijeme da saznate što vaše čarape govore o vama. Teorija je kao i većina sličnih krenula negdje na TikToku i glasi ovako: ako nosite stopalice onda vjerojatno pripadate „manje cool“ generaciji milenijalaca i niste modno osviješteni kao Generacija Z koja preferira duge čarape koje idu preko gležnja. Znači sada zapravo ni vaš izgled ni ostali dijelovi outfita ne predstavljaju neku važnost, čarape će odlučiti kojoj dobnoj skupini pripadate i imate li “smisla za modu”.

Budući da pripadam Generaciji Z i svejedno povremeno nosim stopalice, nisam sigurna što to govori o meni jer prema ovoj teoriji pripadam milenijalcima koji „ne prate modne trendove“. Nošenje čarapa za mene nikada nije imao neko posebno značenje niti sam mislila da njima mogu pretjerano izraziti svoju osobnost ili se istaknuti iz mase i vrlo rado bih odbacila ovu teoriju i nazvala ju preuveličanom, ali postoje određene naznake u svijetu luksuzne koje joj zapravo idu u korist.

Jesu li visoke čarape novi statement komadi?

Svijet luksuzne mode pokazao je nešto zanimljivo, a to je da su modne piste pune visokih čarapa. Guccijev novi kreativni direktor Sabato de Sarno upario je crne mokasinke s dugim bijelim čarapama za svoju debitantsku kolekciju muške odjeće na Milanskom tjednu mode. Miu Miu je na modnoj pisti predstavio više modela visokih čarapa, a Loewe i Jacquemus lansirali su brendirane duge bijele čarape koje koštaju više od 40 eura i vjerujem da će uskoro drugi dizajnerski brendovi krenuti njihovim stopama.

gen z čarape trend

kolekcija

Moglo bi se reći da se čarapama pridaje sve više pažnje kao modnom komadu, s tim da su prije nekoliko mjeseci bile dio garderobe o kojem nitko nije previše razmišljao. Je li ovaj trend došao iz želje za osobnim izražavanjem ili samo jer Generacija Z voli reciklirati trendove iz 90-ih, to vjerojatno nikada nećemo saznati, ali definitivno su ovom teorijom bili na dobrom tragu. U svakom slučaju bit će zanimljivo vidjeti hoće li ovaj trend luksuznih visokih čarapa zapravo zaživjeti i hoće li čarape stvarno postati novi statement komadi. Ipak je većina odjevnih komada u nekom razdoblju imala svoj veliki trenutak, pa zašto ne bi i čarape.

modna pista

gen z čarape modna pista

gen z čarape pista