Trend report: najpoželjnije dizajnerske torbe od rafije

Moda

Rijetko jedna it torba ostane jednako relevantna i sezonama kasnije, što nije slučaj kod talijanske kuće Prada. Još 2020. u ljetnoj kolekciji Prada je predstavila kukičanu tote torbu od rafije koja je prethodnih godina bila glavni dodatak u stylinzima svim influencerica i trendseterica. Cijena Pradine tote torbe svojevremeno je potaknula raspravu jer je cifra ove od rafije ravna kožnim torbama talijanske kuće, što je ostalo nepromijenjeno do danas (sada koštaju i nešto više). Naravno, to nije toliko utjecalo na njezinu popularnost i svakog ljeta ćete vidjeti ove Prada modele od rafije koje dolaze u više nijansi u različitim modnim kombinacijama trendseterica.

Nećemo se dotaknuti teme vrijednosti torbe jer je u slučaju ljetnih tote torba (koje osim Prade imaju i drugi brendovi) riječ o građenju imidža i poželjnosti brenda, a ne vrijednosti ili zanatskoj izrade jedne torbe za plažu koja se dizajnom pretjerano ne izdvaja.

dizajnerske torbe od rafije
dizajnerske torbe od rafije

Poanta je da ih, nakon što ih je Prada lansirala, viđamo posvuda u tolikoj mjeri da oni koji si je mogu priuštiti, žele i danas imaju tu torbu. Naravno, Prada je s novim sezonama predstavila nove modele s manjim izmjenama, u većim i manjim dimenzijama, a slične torbe od prirodnih materijala poput rafije imaju i druge high end kuće.

Princip je najčešće isti – tote torba od kukičane rafije u prirodnoj nijansi na sebi nosi istaknuti logo brenda i to je jedino po čemu se razlikuje od neke slične koju možete pronaći u bilo kojoj trgovini. Konkurencija među dizajnerskim modelima nije mala – tu je Loewe s poželjnim modelima u različitim oblicima i vibrantnim bojama, kao i Saint Laurent koji je obožavateljima kožne The Icare tote torbe omogućio da model imaju u ljetnoj varijanti. Njezina cijena iznosi visokih 4500 eura. Osam modela od rafije izdvajamo u nastavku.