Tjedan visoke mode u Parizu: tko stoji iza posljednje Chanel revije?

Moda

Tek nekoliko tjedana prošlo je otkako je Chanel iznebuha i bez puno objašnjenja objavio vijesti o odlasku Virginie Viard s mjesta kreativne direktorice. Tu poziciju obnašala je od smrti Karla Lagerfelda 2019., a za Chanel je prije toga bila vezana desetljećima kao njegova desna ruka. Sada je na Tjednu visoke mode u Parizu predstavljena nova Chanel kolekcija visoke mode, bez Virginie ali i bez negativnih komentara koji su je najčešće pratili na društvenim mrežama.

Chanel

Dojmu je sigurno pridonio prostor u kojem je revija održana. Senzacionalna Opera Garnier poslužila je kao čarobna kulisa revije, što je promjena za Chanel koji inače svoje revije visoke mode održava u Grand Palaisu (koji je trenutno pod renovacijom). Ono što je više izazvalo virtualne upitnike na društvenim mrežama nakon revije je – pod čijom kreativnom palicom je nastala ova kolekcija? Nakon posljednjeg bridal looka, nitko nije izašao na pistu, a Chanel je kasnije u priopćenju napisao kako iza kolekcije stoji – Chanel Design Studio. U svakom slučaju, Viard je i sada službeno prestala biti dijelom ove francuske kuće.

Chanel kolekcija visoke mode

Chanel kolekcija

Simbolično, kolekciju je otvorila Vittoria Ceretti, isti model koji je otvorio prvu kolekciju koju je Virginie samostalno predstavila za Chanel. U svečanoj atmosferi palače, Chanel kreacije kao i uvijek bile su u skladu s kodovima koje je uspostavila osnivačica kuće, a uz neizostavni tivd lookovi su oplemenjeni slojevima tila i vezenim, sjajnim detaljima. Kolekcija je inspirirana pokretom, plesom i baletom, što je posebna posveta Coco Chanel koja je zaslužna za kostime baleta Le train bleu iz 1924. te Apollon Musagète iz 1928. godine.

Chanel

Suknja u stilu baletne, operni ogrtači, slojevi materijala, mašne i precizno vezeni detalji na kaputima podsjećaju na coquette estetiku ali nas i krojevima vraćaju u dvadesete godine prošlog stoljeća. Kolekcija odiše odmjerenim, svečanim tonom i komentari koje ćete pročitati govore kako je ovo jedna od boljih Chanel kolekcija posljednjih godina. Crna, metalik nijanse, boja slonovače i naznake ružičaste provlače se cijelom revijom koja je u pomalo tajnovitoj atmosferi zatvorila jedno i najavila novo poglavlje za Chanel.