Sve ono što niste znali o modnoj reviji Juraja Zigmana

Moda

O tome koliko je riječki dizajner Juraj Zigman veliko ime modne scene svjedočilo je gotovo dvije tisuće ljudi koji su se u riječkoj industrijskoj hali okupili povodom modne revije, njegove prve nakon pet godina pauze predstavljanja kolekcija uživo. Show se odvio Zigmanovom stilu – uz hektičnost, energično i teatralno, a svi koji su bili dio ovog showa ostali su pod dojmom kojeg se i nekoliko dana kasnije ne možemo otarasiti.

Zigmanove kreacije daleko su od ready-to-wear linije i izbjegavaju dodir komercijalnog što nam govori i Zigman – oslobođen tih okova, dizajner uspijeva isporučiti modnu čaroliju i povući sve koji sudjeluju u njegovom showu sa sobom u svijet fantazije, u kojem glavnu ulogu ima samouvjerena, seksepilna žena, istovremeno snažna i profinjena. Razgovarali smo s dizajnerom o inspiraciji i energiji koju je isporučio na sceni.

Revija Juraj Zigman

Introspekcija kao mjesto inspiracije

Kolekcijom koja se sastojala od 50 kreacija Zigman je odao počast najljepšem odjevnom predmetu – haljini, ali i svemu onome što je kreirao posljednjih godina. Kreativnost izlazi u svom najboljem obliku ako je lišena nametnutih formi, pa smo vidjeli slavlje onoga što Zigman beskompromisno isporučuje na scenu od samih početaka.

Revija Juraj Zigman

Revija Juraj Zigman

Revija Juraj Zigman

“Kao i uvijek, niti sada nisam kolekciju stavio u tematske okvire. Izvor inspiracije najčešće otkrijem tek nakon svake kolekcije ili kreacije, tako ni sada nisam puno razmišljao, oslobodio sam se formi i nisam bježao od samog sebe. Stvarali smo kolekciju inspirirani onim što smo radili posljednjih pet godina – za snažnu ženu, za samouvjerenu Amazonku. Mijo Majhen odradio je odličan posao s kosom koja je u nekim slučajevima bila kontrastna i lepršava, a u nekima snažna kroz wet look koji je naglasio ton kolekcije.“

Dizajner je ovoga puta napravio odmak od kolorita, fokusirao se na konkretne boje i podijelio je kolekciju u nekoliko različitih sekcija – ružičasta, zlatna, srebrna te nesvrstana.

Revija Juraj Zigman

Juraj Zigman modna revija

Moćna žena Amazonka u Zigmanovom svijetu

Energija, stav, dominantnost. Sve to pršti iz svake kreacije, a Zigman nam otkriva da je u gotovo Gallianovom stilu uključen i u one najmanje dijelove nastajanja kolekcije i revije kako bi slika bila potpuna. Ono što je želio dobiti od modela na pisti je energičnost i snaga koja se stapa sa samim kreacijama. Show je otvorila Hana Grizelj, jedna od najuspješnih manekenki nove generacije te je ovo bila prva suradnja dizajnera i Hane, vjerujemo ne i posljednja.

Juraj Zigman modna revija

Show je protekao kao slavlje Zigmanove žene koja je na ovoj reviji, kako govori dizajner, poprimila obrise snažne Amazonke, samouvjerene žene koja dominira gdje god se našla. Revijom su prodefilirala i lica s kojima je Zigman, kao i one, napravio prve korake u modnom svijetu. „Ova revija otvorila je i divna sjećanja, s modelima poput Ane Papić i Vedrane Lindarić koje su nosile moje prve revije još na Fahsion Inkubatoru.

Juraj Zigman modna revija

Juraj Zigman modna revija
JUraj Zigman modna revija

Kada radiš ono što voliš, uvijek to radiš sa strasti“, govori Zigman i priznaje da su se energije poklopile i kod suradnje s glazbenicom Raven koja je zatvorila reviju u haljini sirena kroja s kopčama. „Raven je nosila vjenčanicu, haljinu koja već duže stoji prisutna u mislima i čeka svoj trenutak. S Raven se dogodila obostrana fascinacija i sinergija, fascinirala me atipičnom ljepotom i snagom kojom zrači i savršeno je iznijela završni look“.

Juraj Zigman modna revija

Juraj Zigman modna revija
Juraj Zigman i Raven suradnja

Kompleksnost svake kreacije

Izdvojiti samo jedna look iz kolekcije gotovo je nemoguće jer svaka od kreacija priča svoju priču i vodi u druge sfere kreativnosti. Zigman kao jedan od posebnih lookova izdvaja onaj u bajkerskom stilu, s moto jaknom i hlačama s prorezima, look koji se razlikovao od ostalih, ali je jednako naglasio snagu i seksepil žene. Ovom i svakom sljedećem looku posvećeno je puno pažnje i uloženi su sati i sati ručnog rada.

Juraj Zigman modna revija

„Kolekcija je nastajala kroz više mjeseci, upravo zbog kompleksnosti izrade. Sve u kolekciji je ručni rad, primjerice šivanje kristala koji su tu kako bi sve zabljesnulo, i zapravo materijal je ono što uživam stvarati Više od same izrade, puno vremena ulažem u pripremu što uključuje izradu svake kopče, svakog remena, pozicioniranja perja koje smo nabavili iz Francuske… Kolekcija je tehnički vrlo naporna za izvesti, ali potpuno smo uživali u cijelom procesu”, govori Zigman i nakon revije ne uzima pauzu – već je mislima na sljedećim izazovima i u novim kreativnim rješenjima.

Revija je bila i vrhunac ekskluzivne suradnje između Zigmana i Schweppesa povodom #bornsocial projekta, koji uzima inspiraciju iz novog dizajna Schweppes bočice, a koja podsjeća na original iz 1783. godine. Dizajn je apliciran na modne dodatke koji nose Zigmanov potpis – kožni etui za naočale i kartice i koji su uvertira u ljeto ispunjeno maštanjem, druženjem i dobrom energijom.

schweppes born social x juraj zigman
schweppes born social x juraj zigman