Što ljudima toliko smeta oko vjenčanice Olivije Culpo?

Moda

Jedna od posljednjih stvari koju želite čuti nakon vjenčanja su izjave koliko vam je vjenčanica bila ružna. E pa zamislite da vam netko popljuje vaš vjenčani izgled na TikToku i Instagramu i secira što to točno ne valja, putem videa u trajanju od 6 minuta, s više tisuća svojih pratitelja. To se dogodilo Oliviji Culpo koja se udala za igrača NFL-a Christiana McCaffreyja. Par se vjenčao na elegantnoj i tradicionalnoj ceremoniji na Rhode Islandu, a Culpo je iznenadila jednostavnom vjenčanicom zatvorenog dekoltea, dugih rukava i balske suknje. Trendovi nameću neke nekonvencionalne i drugačije modele haljina, pa je tradicionalan izbor Olivije Culpo nekim došao kao iznenađenje. Nekim pak, kao konzervativna kampanja, poruka o čednosti i naznaka internalizirane mizoginije zbog koje se Olivija odlučila za ovakav izgled.

Olivia Culpo i vjenčanica puna oprečnih mišljenja

Stilistica Kennedy Bingham je imala što za reći na temu vjenčanice Olivije Culpo. U 6 minuta dugom videu kojeg je naslovila kao „From Miss Universe to Miss Pick Me“, Bingham opisuje vjenčanicu kao “prejednostavnu i običnu haljinu koja nema nimalo osobnosti u sebi” te nadodala da “ako gledamo samo haljinu, ona nije problem i izgleda elegantno, ali sve ono što okružuje ovaj look ostavlja gorak okus”.

“Nema ništa loše u tome što želite skromnu i jednostavnu vjenčanicu, ali užasno me smeta ideja koju nameće Olivia Culpo, a to je standard kako bi jedna mladenka trebala izgledati“, govori Bingham referirajući se na izjave koje je Culpo uoči vjenčanja dala za Vogue.

Bivša Miss u razgovoru je istaknula da nije željela nositi haljinu koja u bilo kojem obliku zrači seksepilom, željela je haljinu koja izgleda jednostavno te da joj laska s ljepotom i jednostavnosti. “Kada razmišljam o Christianu i o tome što on voli, trenutcima u kojima on smatra da sam najljepša, apsolutno je to nešto ovako: bezvremenski, pokriveno, elegantno“. Na stranu sve preference, ovo je izjava u kojoj se između redaka može iščitati problematika koju je videom poentirala stilistica i izazvala cijelu dramu.

Zatim, do drame na društvenim mrežama je došlo i jer se u priču uključio McCaffrey koji je stao u obranu Olivije riječima. “Kakva zla stvar za objaviti online. Nadam se da možeš pronaći sreću i mir u svijetu, kao što moja predivna žena može“. Oliva se također oglasila i napisala: “Wow, ne vjerujem koliko si zla osoba. Nadam se da te nitko neće ovako napasti jer je ekstremno bolno. Volim ovu haljinu i meni je bila sve o čemu sam maštala“.

Cijeloj priči nije pomogla niti izjava o make up rutini jer Culpo navodno nije koristila olovku za usne, maskaru niti je oblikovala obrve (iako se na fotografijama vidi da nosi barem minimalni make up), no problem je u samom naglašavanju toga da je željela zadržati „čisti, puristički“ izgled.

“Znači zlo je istaknuti potencijalnu internaliziranu mizoginiju iza njezinog razlog odabira haljine, tvog patrijarhalnog komentara i podržavanja rasističkih/homofobnih dizajnera s kojima ste radili?”, odgovorila je NFL igraču stilistica Bingham, nakon čega su raspravu nastavili komentatori i Internet kritičari.

Olivia Culpo

U cijeloj priči nije problem vjenčanica nego Olivia koja se, iz kojih god razloga odabrala baš ovakvu vjenčanicu za svoje vjenčanje, našla u najgoroj poziciji. Dio publike smatra da je Bingham dobro iščitala problematiku te da Culpo ovim izborom samo ide u prilog trad wife trendu i guranju konzervativnog stajališta u trenutku kada se i dalje borimo za prava žena. S druge strane, činjenica da i onda kada si pokriven od glave do pete, i dalje ne ispunjavaš nečije standarde o tome kako trebaš izgledati (na svom vjenčanju) pokazuje da se kao društvo ne mičemo s mjesta. Dio komentatora na Instagramu stao je u obranu Olivije, složio se da je ovaj video bio potpuno nepotreban i da se radi o njezinom vjenčanju i njezinim izborima. Olivia, namjerno ili ne, ne nameće jedina mišljenje o tome kako bi jedna mladenka trebala izgledati jer uvijek će postojati hrpa onih koji iza tipkovnice imaju nešto za reći.

Situacija koja je svakako problematična je izbor samih dizajnera za koje znamo da imaju kontroverzne istupe i o čijim se problematičnim stavovima i izjavama može napisati zaseban članak. Zašto baš odabrati one iza kojih su rasističke i homofobne poruke i postupci, osobito jer je riječ o jednostavnom dizajnu koji nije toliko karakterističan za njih?

No, sjetimo se i Kardashiana koji su imali gotovo cijelo vjenčanje obilježeno Dolce & Gabbana brendom ali i ostalih situacija koje pokazuju da brzo zaboravljamo na grijehe modnih velikana. Inače, Olivia se na partyju preodjenula u nešto manje čednu haljinu, a na kraju priče, jedini od komentara oko kojeg ne možemo raspravljati je onaj vezan za vrijeme i mjesto – znamo kolika je temperatura u Rhode Islandu (trenutno je oko 30 C), a Olivija se u vjenčanici dugih rukava vjerojatno rastopila od vrućine.