Rižina voda je TikTok prečac do blistave kose i kože

Ljepota

Ako imate TikTok profil, do sada ste sigurno već zatrpani hvalospjevima sastojku rižina voda i njezinim svojstvom pružanja glass skin efekta i jednako sjajne kose. Iako se može činiti da je rižina voda tek nedavno postala trend, ona je zapravo stotinama godina bila popularan sastojak za njegu kože u azijskim kulturama, tako da postoji mnoštvo dokaza koji podupiru njene dobrobiti – i slažu se s pohvalnim recenzijama koje kruže društvenim mrežama. Nastavite čitati kako biste saznali sve što trebate znati o rižinoj vodi za kožu i kosu.

Što je rižina voda

Rižina voda je tekućina koja se dobiva namakanjem riže, a zatim cijeđenjem kako bi se odvojila obogaćena voda. U njezi kože obično se koristi kao tonik ili kao preparat za smirivanje kože. Rižina voda se stoljećima koristi diljem Azije zbog svog pozitivnog učinka na kožu i kosu. Bogata je škrobom, vitaminima i antioksidansima te se može koristiti za posvjetljivanje tamnih mrlja i ujednačavanje tona kože, toniziranje i učvršćivanje te smirivanje upala kože i prištića. Iako rižinu vodu lako možete napraviti sami, jednostavnije je kupiti proizvode za njegu kože je koji sadrže, poput tonika s rižinom vodom ili rižinim mlijekom.

Rižina voda za kožu

#1 Zaštita od slobodnih radikala

Rižina voda bogata je antioksidansima koji mogu pomoći u zaštiti vaše kože od štetnih utjecaja sunca te ima potencijal kao učinkovit sastojak za njegu kože pomoći u sprječavanju fotostarenja. Međutim, dermatolozi ne preporučuju korištenje rižine vode umesto SPF-a. Uvijek koristite zaštitni faktor kako biste temeljito zaštitili kožu od stresora iz okoliša i štetnih sunčevih zraka.

#2 Anti-aging

Također se pokazalo da rižina voda blokira aktivnost elastaze, jednog od enzima koji razgrađuje elastična vlakna i dovodi do bora i opuštenosti kože. Ipak, potrebna su daljnja znanstvena istraživanja kako bismo bolje razumjeli potencijalne dobrobiti rižine vode u borbi protiv starenja.

#3 Hidratacija

Rižina voda ima hidratantna svojstva i pomaže zagladiti površinu kože i poboljšati njezinu teksturu.

#4 Umiruje iritacije i upale

Bogata škrobom i vitaminima, rižina voda može pomoći u smirivanju nadražene kože. Broj studija je ograničen, ali neke sugeriraju da bi rižina voda mogla imati protuupalne učinke koji mogu pomoći kod stanja poput suhe kože i ekcema.

#5 Može izblijediti hiperpigmentacije

Potrebna su dodatna istraživanja, ali rižina voda može imati učinak posvjetljivanja kože, što bi moglo biti korisno za nestanak hiperpigmentacije. Inozitol je šećer koji se nalazi u rižinoj vodi i za koji je u studijama dokazano da ima potencijalne učinke posvjetljivanja kože pa se smatra da rižina voda može biti korisna u borbi protiv hiperpigmentacije.

Rižina voda za kosu

#1 Jača kosu

Vjeruje se da proteini u rižinoj vodi pomažu u poboljšanju cjelokupnog stanja kose.

#2 Čini kosu sjajnijom

Ako je vjerovati onima koji je redovito koriste, rižina voda daje sjaj čak i najoštećenijoj kosi.

#3 Ubrzava rast kose

Rižina voda može pospješiti rast kose jer sadrži aminokiseline, vitamine C, B i E koji potiču regeneraciju i rast kose. Osim toga, studije su pokazale da mineralni ekstrakt rižinih mekinja može povećati anagenu fazu, odnosno fazu rasta, folikula dlake, pridonoseći brzini rasta kose.

#4 Stiliziranje

Rižina voda olakšava raščešljavanje kose, a zbog svojih hidratantnih svojstava također smanjuje poroznost kose, daje izvanredan sjaj i čini kosu otpornijom na vlagu. Ipak, pripazite na svoj tip kose – rižina voda će najviše koristiti suhoj, gustoj ili oštećenoj kosi, dok bi je oni s tankom, masnom kosom trebali koristiti u vrlo malim količinama.

HARUHARU WONDER

BEAUTY OF JOSEON

OUAI
BRIOGEO