REPORTAŽA Emotivni vremeplov: Slavljenička revija eNVy rooma okrunjena je dvostrukim ovacijama

Moda

Ne sumnjamo kako je pozivnica za slavljeničku reviju dvojca eNVy room izmamila osmijehe na mnoga lica. Osim što je događanje ovakvog kalibra dodalo dašak uzbuđenja poprilično siromašnom domaćem modnom kalendaru, velika brojka 20 u zemlji izumiruće tekstilne industrije zaista nosi veliku težinu. Modna priča Nikice Ivančevića i Vjeke Franetovića dokaz je su posvećenost viziji, kvaliteta i kontinuitet nepogrešivi recept za opstanak čak i na ovako zahtjevnoj sceni. Naime, 14. svibnja 2004. godine dizajneri su u Kulturnom centru Kaptol prikazali svoju prvu kolekciju, da bi na isti datum, dva desetljeća kasnije, pred mnogobrojnom publikom održali veliku reviju, proslavu njihovog dosadašnjeg modnog putovanja.

Iako je njihov izričaj evoluirao kroz godine, eNVy room je ostao dosljedan svojoj prepoznatljivoj estetici. Kada razmišljamo o njihovim kolekcijama, bilo bridal, bilo prêt-à-porter, prirodno nam se nameću termini poput glamura i ženstvenosti, koji kod Nikice i Vjeke redovito poprimaju suvremen, elegantan i vrlo odmjeren oblik. Kako su otkrili u priopćenju za javnost, pri kreiranju velike slavljeničke kolekcije nadahnuli su ih upravo ovi estetski kodovi koji su s vremenom postali njihovim prepoznatljivim dizajnerskim pečatom.

Iako su oživjeli brojne motive, boje i forme iz vlastite arhive, dizajneri su nastojali da kolekcija bude više od hommagea njihovom dosadašnjem stvaralaštvu. S ciljem pomicanja vlastitih granica i kontinuiranog rasta i razvoja, eNVy room je predstavio i niz sasvim novih silueta i elemenata koji su ovog utorka privlačili poglede svih okupljenih u Rimac Centru.

Držeći se akromatskih boja uz dodatak nepredvidljive crvene nijanse vina, eNVy room se poigrao spomenutim pojmovima ženstvenosti i glamura prikazujući ih u posve drugačijem svjetlu. Suprotstavljajući stroge krojeve romantičnim elementima, Nikica i Vjeko osmislili su intrigantne dizajnerske hibride, poput strukturiranih blejzera, haljina s dugim šlepom koji evocira kroj fraka i interesantnih hlača nalik suknji s prorezom. Metodom dekonstrukcije kreirali su i upečatljive blejzere rukava okrenutih naopako, a na pisti su se istaknule i haljine te sakoi naglašenih ramena u kontrastu s dubokim, drapiranim “drop” izrezom u duhu 2000-tih. Vrijedi spomenuti i impresivne komade od perja – predimenzionirane bunde te dramatičnu “fuzzy” haljinu koja je uvjerljivo među favoritima kolekcije.

Trenutak za pamćenje svakako je bilo i veliko finale revije, koje je ispunjeno emocijama kulminiralo uz taktove “Heart of Glass” Blondie. Gromoglasne ovacije odzvanjale su impozantnom betonskom dvoranom dok su Nikica i Vjeko, praćeni svojim timom i manekenkama, prošetali pistom. Publika je zatim bila na nogama, zahtijevajući bis i nagrađujući dizajnere još jednim pljeskom. Sve je prštalo od pozitivne energije i iskrenog veselja, a bolji način za obilježiti velikih dvadeset teško da možemo zamisliti.

Foto: Mateja Vrčković