Prva Valentino kolekcija pod Alessandrom Micheleom nije Gucci

Moda

Baš na dan kada Sabato De Sarno treba predstaviti mušku kolekciju za Gucci, bivši direktor ovog brenda Alessandro Michele na iznenađenje svih je predstavio svoju prvu kolekciju za Valentino, samo dva mjeseca nakon što je obznanjeno da preuzima talijansku modnu kuću. Nismo očekivali vidjeti u kojem će smjeru odvesti Valentino sve do 29. rujna kada je najavljena prva ready-to-wear kolekcija u sklopu Tjedna mode, no Michele nije mogao izdržati – i napravio je dobru stvar je danas baš svi pričaju o Resort kolekciji koja sadrži čak 171 fotografiju uz one dodatne koje se odnose na modne dodatke. Jesu li svi zadovoljni? Ne baš, ali s druge strane, jesmo li trebali očekivati nešto drugo?

Valentino kolekcija

Za početak ostavljam ovdje unpopular opinion – nisam bila veliki obožavatelj Micheleove estetike niti njegovih kolekcija u Gucciju i malo sam odahnula kada je došla vijest da odlazi iz brenda. Nadala sam se osvježenju i drugačijem smjeru Guccija, naprosto jer nisam fan takve vrste maksimalizma, što je stvar svačijeg stila i ukusa. To ne isključuje činjenicu da smatram kako je jedan od najvažnijih dizajnera posljednjih 20-ak godina. Također je činjenica da se tržište zasitilo njegovih baroknih silueta i pomalo kostimografskih trenutaka koje je nudio u Gucciju. Pretpostavljalo se da će novi Valentino pod njegovim vodstvom biti sinergija elegancije Valentina i njegovog maksimalizma u nešto suptilnijoj varijanti. No, prevagnuo je boho i granny chic.

Valentino kolekcija

Podvojena su mišljenja nakon Valentino resort kolekcije

Nakon prikazanog lookbooka za Valentino, većina komentara na kolekciju glasi: “ovo je Gucci” ili nismo tražili Gucci x Valentino suradnju”. Prije svega, treba imati na umu da “novi Valentino” nije “stari Gucci” već čisti Alessandro Michele čija je snažna estetika sada primijenjena u rimskoj modnoj kući. Kao što je 2015. ispisao nove estetske kodove za Gucci, sada, izgleda, u istom smjeru ide s Valentinom i to nije nešto što nas treba toliko iznenaditi. Alessandro Michele je jedan od dizajnera čija je estetika definirana, prepoznatljiva i toliko snažna, a čelnici Valentina vjerojatno su toga bili svjesni prije nego što su ga pozvali na mjesto kreativnog direktora i uzeli ga s planom da, kao što je napravio s Guccijem, okrene Valentino u novom smjeru, prema novim klijentima i doda mu novu energiju i žar – u svom stilu.

Valentino kolekcija Alessandro Michele

Ova modna kolekcija koja po njegovim manirima briše granice muške i ženske odjeće donosi ready-to-wear komade, torbice, cipele, svilene šalove i ostale upečatljive detalje. Prilikom dizajniranja, Michele se inspirirao arhivom Valentina Garavanija, ali nije se direktno referirao niti na jednu eru ili kolekciju. Utjecaj boho smjera te sedamdesetih i osamdesetih godina jasno je vidljiv i to je era koja je snažno utjecala i na njegovu Gucci eru. Istaknuo je da je zaveden kućom, arhivom i Garavanijem te da se zaljubio u Valentino koji je sada njegov dom, pohvalio je i svoj tim koji je radio na kolekciji “s puno ljubavi i bez gledanja na sat, izgubljen u arhivama, poput usklađenog orkestra.“ Smatrao je da je pošteno odati priznanje njihovom radu i da bi bilo krivo čuvati kolekciju u tajnosti.

Alessandro Michele

Tek treba vidjeti kako će dizajner razvijati Valentino u svojim novim kolekcijama koje dolaze, a ovom je ostavio snažan utisak kako bi svi, u bilo kojem kontekstu, pričali o imenu Valentino. Također, veliki je to statement, grandiozan način za obznaniti da je nova era kuće Valentino otvorena. Kroz arhivske trenutke korištene u kolekciji, provukao je svoju estetiku koja je preuzela narativ cijelog lookbooka, sviđalo vam se to ili ne. Kolekcija će s toliko komada sigurno ostvariti prodaju, a pitanje je samo koliko ste naklonjeni stilu koji je sinoniman za Michelea. Ono što je sigurno, ima veliku bazu obožavatelja koji i danas žale za njegovom Gucci erom i sigurno će utjehu sada pronaći u novim Valentino kolekcijama.

Alessandro Michele Resort Valentino