Pogledajte ovu Balenciaga narukvicu i bit će vam jasno zašto se nitko ne zabavlja

Moda

Vijesti da cijene divljaju i troškovi života samo rastu više nisu novost. Niti cijene luksuza koje probijaju svaku granicu prihvatljivog više ne iznenađuju kao do nedavno. U slučaju kuće Balenciaga ipak, pitamo se koje su granice i zašto ih uopće Kering testira – ako smo trenutno u nešto sigurni, onda je to da je stanje luksuza poljuljano, a ljudima eksperimenti i neopravdane cijene više nisu zabavni niti zanimljivi.

couture kolekcija

Balenciaga testira granice i čini se da je došla do ruba

Javnost već duže vrijeme smatra da je ono što Demna radi s Balenciagom neka vrsta socijalnog eksperimenta i malo što vas može iznenaditi nakon što vidite torbu u obliku vreće za smeće od nekoliko tisuća dolara, ručnik kao suknju ili jednako skupocjene vreće za kupovinu u lokalnom supermarketu etiketirane kao luksuzni komad. Tko voli ironiju i jezik kojeg Demna komunicira, uživa u Balenciagi – njegov potpis je redefiniranje luksuza i serviranje svakodnevnih komada u obliku couture kolekcija. No, već je neko vrijeme jasno da je Balenciaga izgubila kompas, a posljednja couture kolekcija pod vodstvom Demne opet je aktualizirala to pitanje. Sada je dio te iste couture kolekcije, najslabije do sad, dostupan na Balenciaga web shopu i ljudi se pitaju – što se točno događa i do koje granice nabijanje cijena može ići?

Najviše pažnje u selekciji couture komada privukla je festivalska narukvica o kojoj se raspisao i Instagram profil iza kojeg stoje modni insideri i kritičari, Diet Prada, s pitanjem je li visoka moda zaista otišla predaleko? Odmah da vam kažemo, cijena sporne narukvice iznosi 3500 ili 4500 eura, ovisno o modelu. Vrijedi li tih novaca? Već znate odgovor na to pitanje. Couture nije mjesto na kojem ćete uštedjeti novac, ali niti naići na ovakve proizvode.

Ponovno dolazimo do opravdavanja suludih cijena “korištenjem zanatskih tehnika”, no slučaj s Dior torbama pokazao nam je da je i to priča puna rupa. No, pravimo se da vjerujemo jer je na stranici navedeno da je narukvica ručno proizvedena u Francuskoj, u proizvodnju je uložen jedan dan, a prilikom toga korištene su različite zanatske tehnike koje datiraju još iz 1850. godine, poput posebne tehnike vezenja i pletenja konca. Također, posebnim vještinama tehničari su dali narukvicama iznošeni i stari izgled. Napomenimo da je narukvica rađena od poliestera i pamuka s metalnim prstenom za regulaciju narukvice.

balenciaga narukvica
balenciaga narukvica

U kolekciji ćete pronaći i dodatak Superthin koji su modeli nosili preko očiju, inače komad od acetata koji zapravo nema funkciju i ne svrstava se među sunčane naočale, a nosi cijenu od 1500 eura. Za Balenciagu ovo nije prvi slučaj koji je izazvao negativne komentare i nakon svakog novog, brend je i dalje praćen, posebno uz pomoć poznatih lica i ambasadora brenda koji ga drže na površini. Luksuzni brendovi imuni su na negativne kritike. Meuđutim, ako je ovo strategija kojom se pokušavaju vratiti na tržište kao most wanted brend kojeg će javnost zaista voljeti pratiti i nositi, neka im netko javi da su krenuli u krivom smjeru.

Couture kolekcija