Plastična kirurgija: Kako je Ozempic promijenio trendove

Ljepota

Ozempic nije novost. Već i vrapci na grani znaju da se radi o lijeku za dijabetis koji je nekako postao najpopularniji lijek za mršavljenje. Princip po kojem lijek djeluje je da utječe na metabolizam glukoze, pa se hrana zbog toga malo duže zadržava u želucu i na taj način smanjuje apetit. Ozempic je eksplodirao na TikToku i društvenim mrežama sa stotinama milijuna pregleda, širom (opet) otvorivši vrata fenomenu tableta za mršavljenje. Nebitno je da je jedno injekcija, a drugo se “guta” prije ili poslije jela. Radi se o konceptu uzimanja neprovjerenih lijekova radi gubitka kilograma. (Konkretno: moguće ozbiljne nuspojave Ozempica uključuju zatajenje bubrega, upalu gušterače, probleme sa žučnim mjehurom i tumore štitnjače. Manje ozbiljne nuspojave mogu uključivati ​​mučninu, grčeve i bolove u trbuhu.). Ako govorimo o vizualnim posljedicama, plastična kirurgija profitira jer je Ozempic doveo do porasta zahvata kao što su facelift i fileri.

Svi također znaju da bilo koji dramatičan gubitak težine može dovesti do opuštene kože na tijelu i licu, ali ako se pridržavate zdrave prehrane i režima vježbanja, vrlo je vjerojatno da vaše tijelo neće imati većih problema (pogotovo ako ubacite i neke vrste tretmana u miks), ali lice je druga priča. Ako izgubimo više od sedam-osam kilograma, a imamo više od trideset godina, vreba nas još jedna vrlo realna opasnost: lice koje izgleda starije, poznatije kao diet face. U redu, ako je to sigurno slučaj, zašto se Ozempic suočava s “zasebnim” problemom ili problemom gorim od očekivanog? Pa, Ozempic ima neke zaista posebne značajke.

Po čemu je Ozempic poseban

Za početak, budući da smanjuje osjećaj gladi, vrlo se često događa da ljudi koji ga koriste za mršavljenje ne unose dovoljno proteina, a proteini su građevni materijal koji je organizmu jednostavno neophodan za proizvodnju kolagena i elastina. Dakle, manje proteina, manje kolagena i elastina, a svi znamo što to znači za tonus kože. Osim toga, smanjeni apetit često rezultira nesvjesnim manjim unosom tekućina, bilo zasebno ili iz hrane. To dovodi do dehidracije cijelog organizma, a posebno je vidljivo na koži (skinboosters, anyone?).

Kako popraviti Ozempic Face

Prva linija obrane svakako je nadoknada volumena (filerima ili vlastitom masnoćom), kao i tretmani koji potiču proizvodnju kolagena i elastina. Najbolje bi bilo započeti s ovakvim tretmanima već tijekom same dijete, a nadoknadom volumena baviti se nakon što postignete željenu težinu.

A sada, neugodne vijesti. Stvarno mi je žao ako ih netko čuje prvi put (sumnjam) i što u ovu činjenicu svima moram zagnjuriti (ispijeno?) lice: većem višku opuštene kože zapravo može pomoći samo plastična operacija. Kombinirane tehnike minimalno invazivnog ili parcijalnog faceliftinga (sa ili bez transfera masti) jedino daju zapravo dobre rezultate.

Ozempic i plastična kirurgija

Fileri, botoks, facelift i zatezanje vrata bili su među najpopularnijim kozmetičkim zahvatima u 2023., a ovaj skok je vjerovatno uzrokovan bumom lijekova poput GLP-1 lijekova kao što su Ozempic (nije jedini, postoji još lijekova koji funkcioniraju po istom principu, a razvijaju se i novi) koji je doveo do brzog gubitka težine i sa tim i do opuštene kože.

Po izveštaju Američkog društva plastičnih kirurga utvrđeno je povećanje od 5% u plastičnim operacijama i 7% u minimalno invazivnim zahvatima u usporedbi s 2022., a do ovih brojki stiglo se analizom u kojoj su korišteni podaci o pacijentima više od 1600 plastičnih kirurga, dermatologa i otorinolaringologa.

Operacije lica i vrata dvije su najpopularnije vrste zahvata: zatezanje lica, zatezanje vrata, zatezanje čela i liposukcija brade, svi su porasli 2023., unatoč određenom padu 2022.

Injekcije neuromodulatora (Botox, Dysport, Xeomin i Jeuveau) bile su najpopularniji minimalno invazivni kozmetički zahvati u 2023. godini, s gotovo 9,5 milijuna zahvata, a slijede ih dermalni fileri s 5,3 milijuna zahvata. Ovi trendovi mogu biti posljedica porasta GLP-1 lijekova za mršavljenje i dijabetes i načina na koji brzi gubitak težine uzrokovan lijekovima rezultira smanjenjem elastičnosti kože, prema izvješću.

U svim tim zahvatima, naravno, nema ništa loše a priori, ali ako je vjerovati Američkom društvu plastičnih kirurga, opet se vraćamo na istinitost izreke da ako nešto zvuči predobro da bi bilo istinito, vjerojatno nije istina.

Now read that again.