Kako nam Balenciaga couture kolekcija nije donijela ništa novo

Moda

Početkom godine Kering, vlasnik Guccija i Balenciage, izvijestio je kako bilježi pad od 17 posto za posljednji kvartal 2023. godine. Balenciaga je pritom brend u portfelju koji je osjetio značajan pad i na putu je povratka stare reputacije već dvije godine. Činjenica je s druge strane da se Balenciaga pod Demnom kao kreativnim direktorom neće vratiti na status najpopularnijeg brenda, kojeg je držao nekoliko godina za redom i ne možemo ne postaviti pitanje kako to da François Pinault i dalje drži Demnu na ovoj poziciji. I to nakon što je Alessandro Michele otišao iz Guccija (jer nije želio raditi kompromise po pitanju svoje estetike i jer je zarada stagnirala).

Balenciaga kolekcija visoke mode

Demna je jednom prilikom, nakon onog skandala, izjavio da se vraća korijenima i da će kreirati odjeću lišenu gimmicka i spektakla koji za cilj ima postati viralan. Ipak posljednjim kolekcijama vidjeli smo sve osim toga, odnosno, vidjeli smo Demnu, a isti pristup prenio je na posljednju kolekciju visoke mode koja je prikazana u Parizu.

Balenciaga kolekcija visoke mode

Celebovi i ambasadori često naprave veći show od same revije, kao i sada prije Balenciage. Okupile su se Nicole Kidman, jedna od ambasadorica, Katy Perry koja je napravila zaokret u stilskom izričaju i trenutno je viđamo posvuda, zatim i Charlie XCX te Alexis Stone kojeg su svi zamijenili za Meryl Streep. Naime, drag queen i artist koji „posuđuje lica“ sada se pojavio kao Miranda Priestly iz filma Vrag nosi Pradu i izgledao je genijalno i zabavno.

A nakon što pogledate Balenciaga kolekciju, vjerojatno ćete pomisliti da ste svaki od lookova već jednom vidjeli. Balenciaga već ima ustaljeni način prikazivanja svojih kolekcija, a Demna kao da je davno ostao bez friških ideja – stalan povratak istim motivima, tehnikama i kreacijama (dugu baršunastu haljinu s rukavicama smo vidjeli nebrojeno puta?) dovodi do toga da teško pronalazimo smisao u novim Balenciaga kreacijama.

Balenciaga kolekcija visoke mode

Balenciaga kolekcija visoke mode

Balenciaga kolekcija visoke mode

Sve se svodi na vrlo visoke cijene te kreacije koje su na granici nosivog i bizarnog, one koje će nekoliko dana kružiti društvenim mrežama i zatim se zaboraviti. Inovacija su ovoga puta bili lookovi u kojima su modeli nosili leptirova krila na licu umjesto Butterfly sunčanih naočala, a početni lookovi ponovili su detalj velikog pokrivala za glavu futurističkog izgleda. Prisutne su oversized siluete izvedene s prošivenim jaknama, dresovima i traperom, kao i još jedna haljina koja imitira aluminijsku foliju zlatne boje.

Balenciaga kolekcija visoke mode

Pinault je nedavno izjavio kako je Demna zaslužan za velike stvari otkako se pridružio kući te da je s kreativnom vizijom koja je duboko ukorijenjena u nasljeđu Cristóbala Balenciage, kroz radikalan i subverzivan pristup, uvijek rezonira sa stanjem društva, mode i mladih klijenata. Neosporan je njegov utjecaj, no nismo sigurni koliko je zaista više radikalan niti relevantan, barem u ovakvom obliku.

Balenciaga

Balenciaga kolekcija visoke mode

Balenciaga kolekcija visoke mode

Balenciaga kolekcija visoke mode

Balenciaga kolekcija visoke mode