Kako je Formula 1 postala vrhunski modni event?

Moda

Ostalo mi je u sjećanju kako bi se prije ili nakon nedjeljnog ručka prebacivao program na utrke Formule 1 koje su se religiozno pratile pa sam pasivno, gledajući utrke, zapamtila imena zvijezda s trkaćih staza. Oko 2005. bili su to Kimi Räikkönen, Michael Schumacher i Fernando Alonso, koji su ostali urezani u pamćenje kao ikone sa statusom superzvijezda. Euforija je nekako s vremenom splasnula, a Formula 1 je prestao biti sport koji mainstream publika toliko intenzivno prati. Premotajno priču 15-ak godina unaprijed i čini se kao da su proteklih nekoliko sezona sve oči uprte, ponovno, na stazu Formule 1. Krajem svibnja i početkom lipnja tradicionalno se prati Velika nagrada Monaka, a osim za utrke, ove godine staza je postala – prava modna pista. Kako je F1 vratio poželjnost i kada je točno postao modni događaj par excellence?

Formula 1 Monaco

Moda i brze jurilice se vole

Dovoljno je bilo vidjeti Irinu Shayk u crvenom odijelu inspiriranom F1 uniformom kako ovog proljeća pozira za naslovnicu talijanskog Voguea. Seksepilna i visoko stilizirana izdanja na moto-pisti zainteresirali su za oktanski sport i one koji su po novi magazin došli samo zbog modnog editorijala.

Iako su vozači Formule 1 uvijek imali globalnu bazu fanova, posljednjih nekoliko godina generacija vozača zanimljiva je i zbog modnog stila kojeg nose na stazi i izvan nje. Ne postoji više tabu ili prividna nezainteresiranost jednog sportaša za modu i izražavanje stila, dapače. Lewis Hamilton nosi titulu modne ikone i vrlo dobro je unovčio svoju modnu eksponiranost – između ostalog, kroz modne suradnje. Gucci look koji je nosio i prije nego je došao na police butika, custom made Dior, Louis Vuitton komadi, sve ovo se nalazi u njegovom ormaru i naravno da je postao zanimljiviji modnim brendovima koji ga angažiraju kao ambasadora. Njegov stil pritom uvijek sadrži neki Formula 1 element koji je spretno prilagođen kako bi funkcionirao kao dobar street style look. Njegovi kolege George Russell, Carlos Sainz, Alex Albon i Charles Leclerc prate ga u stopu i sve više pažnje privlače na sebe – sportskim uspjesima ali i modnim kombinacijama.

Cristian Leclerc Formula 1 Monaco

Usporedno se posljednjih nekoliko godina modna industrija intenzivno uključila u utrku. Naravno da je – kao industrija koja pomno prati prema kamo je usmjeren interes publike, s F1 otvorila novu eru. Osim nogometa, tenisa ili košarke, užareni asfalt je mjesto prema kojem svi gledaju. Zanimanje ide i u drugom smjeru. Spomenimo za početak Ferrari koji kao modni brend od 2021. godine sudjeluje na Tjednu mode gdje predstavlja svoje modne kolekcije koje služe kao produžetak brenda. Bugatti i Porsche lansiraju svoj merch, ali Ferrari je jedini brend koji je uz inžinjering i razvijanje sportskih automobila odlučio zakoračiti na teren visoke mode.

Ferrari

A osim Ferrarija kojem je sport DNK brenda, tu su ostale modne kuće koje inače ni na koji način nisu povezane sa trkaćim stazama, ali redovito koriste sportsku opremu i prevode je u jezik mode. Prva će vam na pamet pasti kožna robusna jakna koja je čest dio street style kombinacija na svakom tjednu mode, neovisno o tome dolazi li iz nove kolekcije luksuznog brenda ili pak iz vintage trgovine.

Chanel je primjerice 2023. predstavio Resort kolekciju koja je inspirirana brzim utrkama pa smo na pisti vidjeli kacige u rukama modela te radničke kombinezone u kojima modeli izgledaju kao da su se upravo spustile iz pit-stopa. Tada je i Chanel t-shirt kojeg je nosila Charlotte Casiraghi, s motivom Formule 1, postao viralan i predmetom žudnje, a cijena majice iznosila je oko tisuću eura. Louis Vuitton, David Koma kao i Marine Serre koja je preoblikovala njihova odijela u modni komad iskoristili su moto-trend za nove kolekcije i editorijale.

Chanel Formula 1

Formula 1 je jasno oduvijek sinonim za luksuzni lifestyle, sport rezerviran za one debljeg novčanika koji izdvajaju velike svote za ulaznicu na trkalištima, a sve to prate ekskluzivni sponzori i isti takav lifestyle. Uz formulu i luksuzne automobile se vežu brendovi poput Rolexa i Moët & Chandona, koji je inače 1966. postao prvi službeni šampanjac kojim vozači tradicionalno zalijevaju pobjede. Sama destinacija održavanja – Monako – govori da je F1 rezerviran samo za birane klijente.

Formula 1 Monaco

Međutim, modne kuće samo prate gdje se okuplja cool ekipa, a na novoj popularnosti F1 ipak najviše duguje Netflixu i dramatičnom serijalu Drive to Survive koji je 2019. izbacio prve epizode, a koji je ovog proljeća (netom prije sezone utrka) dobio svoju šestu sezonu. Reality serija uvodi gledatelje u napeti svijet Formule 1, odnose trkača, menadžera i cijele drame koje se događaju između njih. Show je promijenio priču – kako i ne bi sa sedam milijuna gledatelja na mjesečnoj bazi od kojih je velika većina mlađa od 30.

Generacija Z zakačila se za Formulu 1 baš kao što je to nekad bio slučaj dok je trke vozio Michael Schumacher, samo što se više ne gledaju na starom TV-u u vrijeme ručka već na svim drugim platformama i ekranima, dok TikTok neumorno generira sadržaj vezan za F1 – u velikoj količini vezan i za modu. Dok su svi zavedeni mirisom benzina i luksuznim jurilicama koje s tribina prate celebrity lica i horda infleuncera, nije niti bilo za pretpostaviti da će mašinerija poput modne koja se prilagođava svim trendovima propustiti uključiti se u natjecanje koje generira toliko buzza, zanimanja i više od svega, profita. “Fast fashion” ove godine ima duplo značenje.