Kako izgleda američka sabotaža u režiji A$AP Rockyja?

Moda

Ne bi bilo potpuno točno reći da je A$AP Rocky samo reper. Ovaj umjetnik prije godinu dana pokrenuo je tajnoviti kreativni kolektiv koji nosi ime AWGE, a koja je na webu opisana kao “kreativna agencija” koju vodi upravo A$AP. Web stranica je interaktivna i dizajnirana u stilu VHS videa i stare digitalne tehnologije iz devedesetih, no nećete pronaći puno informacija o samom kolektivu. Priča je sada dobila nastavak jer je za vikend, za vrijeme finala muškog Tjedna mode u Parizu, umjetnik i dizajner prikazao modnu kolekciju koju je naslovio kao “American Sabotage”.

A$AP Rocky

AWGE je tajnoviti kolektiv iza kojeg je prva revija

Tko je točno dio AWGE kolektiva, odnosno tko su kreativci koji pokrivaju različita polja djelovanja, s kojom funkcijom je točno osnovan i što znači skraćenica “AWGE”, nije poznato. Samo se nagađa da je riječ o skraćnici za “ASAP Worldwide Global Entertainment“. Ono što znamo jest da će uskoro u prodaju doći kolekcija prikazana na prestižnom Tjednu mode te da je osim mode, ovo bio satirični performans koji spaja umjetnost i dizajn uz političku poruku.

A$AP Rocky

A$AP Rocky

A$AP Rocky kroz kolekciju šalje vrlo direktne poruke i kritike američkom društvu koje se prvenstveno odnose na rasu, socijalne nejednakosti, siromaštvo te zdravstvo, neke od najvećih problema američkog društva. Na problem beskućnika vrlo jasno se referirao lookovima u kojima modeli nose vreće pune smeća u rukama, a problem zdravstva koje velikom dijelu stanovništva nije dostupno komentirao je kroz prizmu zdravstva kao korporacije i priskbljivača profita, a ne institucije koja treba biti dostupna svakom građaninu, kroz majicu s crvenim križem i trapericama s natpisom American Sabotage.

A$AP Rocky

A$AP Rocky AWGE

A$AP Rocky AWGE

Motiv bolničkog križa ponavlja se na ostalim lookovima u kolekciji, a jedan od zanimljivijih lookova bio je među zadnjima u kolekciji. Majica u krutom stanju koja izgleda kao da je skorena i mokra na sebi nosi natpis “Don’t be dumb”, što je ujedno i naziv nadolazećeg glazbenog albuma. Uz hlače koje izgledaju kao dio odijela, nošena je kapa s natpisom DEA te Puma tenisice koje su se ponavljale u kolekciji (i s kojima inače ima suradnju).

A$AP Rocky AWGE

Prisutne su i reference na prijelomne trenutke u američkoj povijesti, primjerice “1865”, što se odnosi na godinu kada je Amerika ratificirala Trinaesti amandman kojim se ukinulo ropstvo u cijeloj zemlji. Traper, military uzorak i materijali, slojevi odjeće, marame i kape uz naglašeni motiv američke zastave te motive koji su sinonimi za američki patriotizam provlače se cijelom kolekcijom.

KOLEKCIJA AWGE

modna kolekcija

“Amerika ima mnogo povijesnih vrijednosti… Ovim showom stavljam naglasak na moju američku priču, moju američku horor priču, moju američku sabotažu”, komentirao je i nadodao da je u Nee Yorku često sjedio na ulici u promatrao ljude različitih rasa, etničkih skupina, imigranata, klasnog statusa, od siromašnih do bogatih, što je sve izvor inspiracije. “Upoznat sam sa svim tim stvarima i za mene je ovo način a koji dijelim ghetto iskustvo”.

američka sabotaža

A$AP Rocky AWGE

Kao i njegova supruga Rihanna (koja ga je bodrila iz prvog reda), bilo je pitanje vremena kada će Rocky koji je uvijek koketirao s modom, krenuti s vlastitim brendom. AWGE je nastao kao kolektiv i reper ga koristi kao platformu kojom šalje poruku i kritiku prema društvu na jednom od najpraćenijih modnih događaja u godini – dobar način za iskoristiti utjecaj koji posjeduje, osobito jer ne vidimo puno američkih dizajnera koji odjećom šalju oštre poruke.