K Beauty: Osvojit će vas trendovi koje vole korejski dermatolozi

Ljepota

Iako još uvijek imamo svoje favorite iz francuskih ljekarni, slobodno se može reći da K beauty danas suvereno vlada u kategoriji kozmetike. Kao što smo prije pričali o micelarnim vodama i univerzalnim balzamima, danas se šuška o ampulama koje hidratiziraju kao litra vode, maskama od kojih koža izgleda kao staklo te kremama za zaštitu od sunca koje ne osjetite na koži, ali će stvarno obaviti posao. Korejska kozmetika i dalje je najjači beauty trend i bilo je samo pitanje vremena kada ćemo se okrenuti korejskim dermatolozima za savjet (i po koje čudo).

Novi trend u kojem su tretmani za kvalitetu kože važniji od botoxa, a počinje vladati strah od filera (nepotreban, ako im se pravilno pristupi), doveo je do toga da smo, nakon što smo apsolvirali K beauty rutine njege, spremni otići i korak dalje: na savjete njihovih dermatologa i korejsku dermokozmetiku.

@sokoglamofficial

IOPE’s Gluta Vitamin C Brightening Serum is an advanced formula that features a powerful blend of 25% pure vitamin C and glutathione to exfoliate dead skin cells and diminish dark spots by 22.68% in just 4 weeks! #skincare #kbeauty #skintok #vitaminc #iope

♬ original sound – sokoglam

Zvuči kao po tko zna koja po redu potraga za čudom u bočici. Uostalom, cijela kategorija medicinske kozmetike prilično je nedefinirana. Tako je i s onim koja nosi korejsku oznaku, no svakako je riječ o vrlo kvalitetnim proizvodima za njegu o kojima vrijedi razmisliti i isprobati.

Uobičajeno, formulacije za kućnu upotrebu koje se uspoređuju s tretmanima kod dermatologa, temelje se na već popularnim sastojcima, kao što su peptidi i hijaluronska kiselina više molekulskih težina. Ali otiđite u bilo koju popularnu kozmetičku trgovinu u Koreji i vidjet ćete da VT Cosmetics Reedle Shot, koji u svojoj formuli mijenja uobičajenije sustave isporuke aktivnih sastojaka za suspenziju mikroskopskih spikula, leti s polica. Ili bolje rečeno, nećete ga vidjeti jer je rasprodan u svim trgovinama.

@immbunny

The rejuran salmon dna magic✨ I get why this is all the hype in Korea #skincare #rejuran #kbeauty

♬ shes got me spending – sid

Microneedling spikule, egzosomi i PDRN (polideoksiribonukleotidi) samo su neki od sastojaka u središtu nekih od trenutno najpopularnijih K beauty proizvoda. Pozicionirani kao korak premošćivanja između svakodnevne rutine njege i posjeta dermatologu, oni su novi način za robne marke da dermatološke klinike dovedu izravno u naše kupaonice.

Najuspješnije K beauty inovacije često su se temeljile na tretmanima i postupcima koji se koriste u kirurškom ili medicinskom okruženju. Sjetite se samo procvata BB krema iz 2000-ih, koje su bile inspirirane hidratantnim toniranim hidratantnim kremama sa SPF-om koje su se davale pacijentima koji su trebali prekriti i zaštititi ožiljke nakon kirurških zahvata. Flasteri za prištiće još su jedan dobro poznat primjer; hidrokoloidni flasteri koji se koriste za zaštitu kože nakon laserskih ili kirurških zahvata razvili su se u kružiće za prištiće koje poznajemo danas. Sada su K beauty brendovi pronašli drugi način za unovčavanje ovih tretmana. Ali djeluju li oni doista i možete li zamijeniti svoj termin kod dermatologa za košaricu punu ovih proizvoda? Evo što trebate znati prije nego što zgrabite svaki novi proizvod koje ste vidjeli na TikToku.

@selinadasilvaa

Even Hailey Bieber uses the Booster-H from @medicube_official for a smooth glass skin ✨🥹🤍 You can get 40% off on this device only tomorrow on the 25th on Amazon!! + 40% off for the Collagen Jelly cream! ✨ Link is in my bio in my Amazon Storefront where you can find the device & the Jelly Cream 🩷 #glowyskin #medicube #viralskincare #koreanskincare #skincaretips #antiaging #kbeautyskincare #glassskin #haileybieber

♬ Espresso by Sabrina Carpenter – Tortured Poets🤍📜🎧

Od seruma s mikroiglicama do skinboostera, brendovi se inspiriraju formulacijama iz ponude klinika za kožu, ali umjesto upotrebe postojećih sastojaka poput peptida u ovim tretmanima, bave se pronalaženjem novih načina za lokalno uključivanje ovih sastojaka i gadgeta. K-beauty brendovi formulirali su nove proizvode nadahnute kozmetičkim tretmanima u ordinaciji, dajući kupcima širi pristup potencijalnim benefitima. Iako ne mogu svi otići u Koreju na neke tretmane, ovi proizvodi za njegu kože daju im mogućnost redovite upotrebe kako sastojaka tako i načina primjene kroz kućnu rutinu njege.

Ispunjava li K beauty medicinska kozmetika sva obećanja?

Pitajte bilo kojeg dermatologa ili plastičnog kirurga mogu li se profesionalni rezultati postići proizvodima za kućnu njegu i reći će vam da smanjite očekivanja i budete realni.

Dubina primjene i učinkovitost ovih topikalnih sastojaka mogu se razlikovati od onih koje se daju u ordinaciji. Kao i u slučaju egzosomske terapije, ti se sastojci obično daju pomoću injekcija, lasera ili mikroiglica za dublju apsorpciju. Uklonite taj element i postoji ograničenje koliko sastojaka može prodrijeti.

Jedan od trenutno najpopularnijih tretmana u Koreji je PDRN, koji ubrizgava sastojke dobivene iz ikre lososa u kožu za učinak podizanja i učvršćivanja (koji smo, naravno, isprobali). Nove sastojke koje ostatak svijeta još uvek nije isprobao, K beauty brendovi zato uparuju s poznatijim pratećim sastojcima u istom proizvodu kako bi pružili dvostruku dozu benefita. Dakle, većina ovih formula sadrži kombinaciju i drugih korisnih sastojaka za njegu kože, poput niacinamida, AHA/BHA kiselina, retinola i hidratantnih sastojaka.

Je li K beauty medicinska kozmetika sigurna za kućnu upotrebu?

Općenito, da. Za početak, ti ​​su proizvodi dostupni u slobodnoj prodaji, što govori samo za sebe. Čak i kada je riječ o inovativnim metodama primjene, kao što su microneedling spikule, one nisu dovoljno agresivne da bi izazivale zabrinutost, a ni sastojci za koje se koriste nisu agresivni.

Stoga samo naprijed, isprobajte sve što vam padne pod ruku – donosimo vam najpopularnije – ali nemojte otkazati posjete dermatologu.