Je li SPF krema iz kućne radinosti Nare Smith imalo djelotvorna?

Ljepota

Nara Smith je ime koje se provlači po svim društvenim mrežama i to zbog ajmo to nazvati  hobija koje je mnoge zaintrigirao: mlada influencerica baš sve radi „from scratch“. Većinom je riječ o kuhanju hrane pa tako njezini recepti uključuju izradu domaćeg kruha, maslaca, mozarelle, jogurta…pa čak i žvakače gume. Dok jedni hvale njezino domaćinstvo, drugi govore da je cijela priča nerealna. Ni mi ne možemo dokučiti koristi li Nara satiru u svojim videima jer neki od recepata graniče s bizarnošću. Kao da sve nije dovoljno upitno, Nara Smith je u svom posljednjem videu pokazala kako radi- domaću SPF kremu. I Internet je poludio.

spf krema nara smith
spf krema nara smith

Nara svoj video započinje s rečenicom „ponestalo mi je SPF kreme pa smo odlučili napraviti vlastitu“. Ona i njezin muž koristili su njegujuće i hidratantne sastojke poput kokosovog ulja, karite maslaca i pčelinjeg voska. Ključni sastojak koji bi trebao služiti kao blokator UV zraka bio je cinkov oksid. Je li njihova SPF krema djelotvorna? Odmah ćemo dati odgovor: nije i nemojte nipošto napraviti istu stvar kod kuće.

Dermatolozi koji su vidjeli Narin video primaju se za glave i naglašavaju da ovo nikako nije efektivno i da ćete gotovo sigurno izgorjeti na suncu ako se pouzdate u svoj DIY projekt. Posao kreiranja UV zaštite od sunca je delikatno te prolazi brojne testove. Ako znate imalo o tome kako se stvara SPF krema, nikad ne biste ni pomislili pokušati napraviti ju sami od sastojaka koje imate kod kuće.

Zašto ne možemo napraviti SPF kremu kod kuće?

Dobro je znati što je sve potrebno za kreiranje kvalitetne UV zaštite, i to možete pročitati ovdje. Ukratko ćemo ponoviti: od UV zraka štiti nas kombinacija različitih filtera koji ne mogu stajati samostalno pa ih se zato treba ukomponirati u kozmetičku bazu, što je najčešće emulzija. Pomno se biraju emulgatori, emolijenati i zgušnjivači koji tu emulziju čine stabilnom i kompatibilnom s odabranim filterima.

@aamnaadel

I love @Nara Smith 🤍💕but this is why you shouldnt make homemade SPF… on a side note do we believe she actually makes her own SPF? 👀 #dermatologist #dradel #spf #sunscreen #homemadespf #narasmith #skintok #skincare #skincareroutine #productreview #dermreacts #foryou #fyp

♬ original sound – Dr Adel | Dermatologist

Iz tog razloga, cinkov oksid koji je Nara koristila u videu za svoju SPF kremu neće zaštiti vašu kožu od UV zraka jer stoji samostalno i prema tome nije stabilan. Cinkov oksid se mora umiješati u formulu koja će omogućiti njegovu stabilnost i otpornost na vodu te jednaku raspršenost. Osim toga, Nara ne zna može li neki od ostalih sastojaka koje je koristila imati negativan učinak na cinkov oksid tako da „ubija“ njegovu djelotvornost, odnosno da ga sprječava u stvarnoj apsorpciji UV zraka.

Charlotte Palermino, osnivačica brenda za njegu kože Dieux, reagirala je na Narin videu sa sljedećom izjavom: “Morate učiniti toliko mnogo stvari kako biste osigurali da cink stvarno pruža zaštitu od sunca. Možete umiješati 20 posto cinkovog oksida u bazu hidratantne kreme i ona svejedno neće proći testiranje kreme za sunčanje.”

Ukratko: ne pokušavajte raditi SPF kremu iz svoje kuhinje, vaša koža će i dalje biti u opasnosti od UV zračenja.