Iz Chanel butika ukradena je roba vrijedna milijune eura

Moda

Virginie Viard nije jedino bez čega je Chanel ostao u posljednjih tjedan dana. Pariški butik na adresi 42 Avenue Montaigne bio je meta pljačkaša koji su provalili u luksuzni dućan i ukrali Chanelovu robu u vrijednosti između vrtoglavih 6 i 10 milijuna eura.

Opisane scene zvuče kao scenarij akcijskog blockbuster filma: četiri pljačkaša zaletjeli su se autom direktno u izlog butika kako bi otvorili ulaz, a nakon što su pokupili Chanel torbe, odjeću i ostale luksuzne komade iz butika, drugim automobilom su pobjegli s mjesta zločina i pritom zapalili onaj koji su iskoristili za ulaz. Nekim čudom zaposlenici su prošli bez fizičkih ozljeda i jedino što je nastradalo je Chanelov asortiman i blagajna koja je “lakša” za više milijuna dobiti.

Samo nekoliko sati ranije, sličan scenarij događa se u Rimu. U noći sa subote na nedjelju, nešto sofisticiranije i manje zapaljivo, provalnici su kroz rupu u podu ušli u Bulgari butik koji se nalazi u poznatoj shopping ulici Via dei Condotti kako bi ukrali nakit u vrijednosti od 500 tisuća eura. Krađa nakita čini se kao logičniji poduhvat jer je robu kasnije jednostavnije unovčiti – nakit uvijek možete rastaliti, razdvojiti drago kamenje i preprodati ga na više mjesta kako bi izbrisali tragove zločina. S odjećom i modnim dodacima s druge strane dolazi više “logističkih problema” jer ih ipak preprodajete u velikim lotovima i originalnim kutijama. Bez toga, roba gubi na vrijednosti, a s druge strane, objavljivanje na resale stranicama je posao koji uzima dosta vremena.

Unatoč tome, luksuzne modne kuće sve su češća meta napada, što se osvijestilo još prošle godine nakon što je, nekoliko dana prije Balmain revije, nestalo 50 lookova koji su bili spremni za pistu. Komadi još uvijek nisu pronađeni, kao niti odgovorni koji su izveli modnu pljačku. Sve to otvara pitanje (ne)sigurnosti – očito su luksuzni butici laka meta jer su primarno fokusirani na sprječavanja džepara i manjih lopova, a ne organiziranih kriminalaca. Brojna skladišta u kojima se nalazi roba vrijedna milijune eura odvojena je od ulice s nekoliko vrata koja su profesionalcima manja prepreka do plijena.

Chanel nije jedini koji se našao na meti organiziranih kriminalaca - pariški butik posljednji je u nizu koji je otvorio pitanje sigurnosti luksuznih trgovina

Na već spomenutoj Avenue Montaigne, organizirani pljačkaši su sredinom svibnja iz butika Harry Winston uzeli nakita u vrijednosti od nekoliko milijuna eura. Krajem svibnja ove godine, u samo 43 sekunde dva maskirana muškarca odnijela su Hermes torbe u vrijednosti od 1,8 milijuna dolara iz hotelskog butika u Miamiju. Nakon istraživanja tržišta, zaključeno je kako su napadi kriminalaca na modne butike i skladišta nešto što se može sve češće očekivati u budućnosti, s obzirom da luksuzni brendovi broje zaradu koja iznosi više od 3,1 milijarde dolara diljem svijeta. Po podacima Forbesa, oko 24% ispitanih izvršnih direktora smatra da je sigurnost u njihovim buticima izvrsna, a njih 64% smatra da je dobra. No krađe koje su se zaredale posljednjih tjedana pokazuju drugačije – modni kriminal upravo je dobio svoje doslovno značenje i čelnici modnih kuća neće ga moći dugo ignorirati.