„Hair cycling“: metoda s kojom će kosa uvijek biti zdrava

Ljepota

TikTok uvijek dolazi s novim trendovima, a neki dobivaju zadovoljno kimanje glave i od strane stručnjaka. Takozvani „hair cycling“ doslovno kruži ovom platformom, no ovu metodu privlačnog imena dermatolozi i frizeri već dugo preporučuju, samo što je ona sada dospjela među TikTok zajednicu. O čemu je točno riječ?

HAIR CYCLING METODA

„Hair cycling“ metoda uključuje redovitu promjenu, odnosno rotiranje proizvoda za njegu kose, od šampona do regeneratora, kako biste optimizirali zdravlje i sjaj kose. Poznata frizerka slavnih, Cynthia Alvarez, naglašava dobrobiti ove metode: „Rotiranje različitih proizvoda u vašoj rutini pomaže u sprječavanju nakupljanja proizvoda, omogućuje vam rješavanje različitih potreba kao što su suhoća ili lomljenje i radi na hranjenju vašeg vlasišta i kose folikula.”

@mattloveshair

everytime i post about this it flops😔 but i swear a #hairwashday with deep conditioner + #hairoil the day BEFORE a wash and blowdry is a great hair cycle to practice. #hairtips #shampoo

♬ Karma (feat. Ice Spice) – Taylor Swift

Ova nas tehnika najviše podsjeća na Curly Girl metodu gdje djevojke kovrčave kose koriste proizvode za pranje i stiliziranje kovrča, da bi nakon nekog vremena zamijenili sa šamponom koji će isprati nakupljene proizvode na kosi. „Hair cycling“ doista ima smisla jer na ovaj način možemo otkriti što našoj kosi najviše odgovara. Stanje kose i vlasišta se može mijenjati sezonski pa bismo tako trebali mijenjati i proizvode koje koristimo.

hair cycling

Frizerka Alvarez preporučuje: „ Postavite si nekoliko pitanja. Na primjer, tjeme mi je masno, ali zašto su vrhovi suhi? Ako je tako, trebali biste prethodno tretirati svoje vlasište tretmanom koji ljušti i čisti vlasište od nakupina i viška masnoće.”

@kevin.murphyofficial

@ditigoradia’s hair cycling routine incorporates MAXI.WASH + HYDRATE-ME.MASQUE on her first cycle with the SMOOTH.AGAIN wash + rinse on the second cycle. “After using these for a month now, I’ve seen my scalp + hair get noticeably healthier” #KMhaircycling #lovekm #mykmregimen #kevinmurphy

♬ original sound – KEVIN.MURPHY

Kako krenuti  s „hair cycling“ metodom?

Za početak, ako redovno koristite puno proizvoda za oblikovanje kose, može biti korisno da ih eliminirate kako biste bolje odredili “osnovnu liniju” svoje kose. Ispipajte kako vaša kosa izgleda i kakav je osjećaj nakon korištenja samo šampona i regeneratora. Bez proizvoda za oblikovanje kose, ono što vidite ili osjećate točniji je prikaz prirodnog stanja vaše kose, a ne samo privremeni učinak – i prema tome možete odabrati svoj režim njege kose.

hair cycling
hair cycling

Nadalje, pokušajte ne promijeniti baš sve proizvode. Neka vaš šampon i regenerator budu konstanta u režimu njege kose i rotirajte proizvod za vlasište barem jednom tjedno ako vidite da mu je to potrebno. Na primjer, možete isprobati piling ako imate masno vlasište s puno nakupina ili umirujući, hidratantni tretman ako vam je vlasište suho ili vas svrbi.

Također, ne morate na tjednoj bazi mijenjati proizvode i način stiliziranja kose. Ako vam se vlasište i kosa čine zdravima i zadovoljni ste stanjem i jednog i drugog, onda jednostavno možete sezonski mijenjati proizvode. Primjerice, preko ljeta možete koristiti šampone, regeneratore i tretmane koji čuvaju kosu od klora i morske soli, a kada je vani hladno, odaberite bogatije verzije proizvoda.

hair cycling