Facial harmony je TikTok trend koji će vas natjerati u očaj

Ljepota

Bad features, good harmony. Good features, bad harmony. Dvije rečenice koje u posljednje vrijeme beskonačno kruže TikTokom i zbunjuju sve redom. Face harmony groznica uhvatila je TikTok i gotovo sve na mreži koji se iole bave estetikom. Kao i uvijek, samoprozvani stručnjaci za ljepotu uzeli su na sebe zadatak svima nam objasniti što je na nama dobro, a što ne (a najviše ima stvari koje nisu dobre, naravno). S iznimkom nekoliko videa u stilu “car je gol” poput onog na kraju ovog članka. Ali stići ćemo i tamo.

@nikkippatel

Glow up advice : good facial harmony is more important than good features

♬ original sound – Nikki 🦋

U teoriji, poželjno je promatrati svoje lice kao cjelinu, a ne pojedinačno njegove dijelove. Nažalost, čini se da tu – na teritoriju teorije – prestaju sve pozitivne osobine ovog trenda. Ono što nam TikTok servira kao harmoniju zapravo je teorija idealne simetrije, a to je jedna od najopasnijih beauty zabluda. Simetrija je, naravno, poželjna, ali ona ne postoji u prirodi. Najljepša lica kroz povijest, a ja ću se ograničiti samo na povijest koja je dokumentirana fotografijama, nisu simetrična.

Ne znam za vas, ali ja sam se nagledala montiranih fotografija koje traže simetriju na poznatim licima i prave lažne fotke na kojima se jedna strana lica kopira na drugoj. Rezultat je uvijek i bez iznimke poražavajući. U takvim eksperimentima čak i Marilyn Monroe postaje obična, a to, složit ćete se, nije mali podvig. Relativna iznimka je tko drugi nego Kim Kardashian, koja je, znaju i vrapci na grani, prošla toliko tretmana da se njezinih prirodnih crta lica nitko više i ne sjeća.

Danas se čini da je ta toksična žudnja za simetrijom nadohvat ruke uz pomoć filera, botoxa i plastičnih operacija (o TikTok filterima da i ne govorimo). Upravo je to zamka: ponovno nam se servira neki viši cilj koji je nemoguće ostvariti bez ozbiljnog ulaganja u estetsku medicinu, a sve iz duboko ukorijenjene nesigurnosti.

Neke nesigurnosti je, naravno, nemoguće ukloniti. Oni koji se pronalaze kao “dobre crte, loša harmonija” su u nezavidnoj poziciji, jer se doista ne može ništa razumno učiniti kako bi se poboljšao raspored crta lica na licu ili oblik glave (“My head is so round lol”).

Drugim riječima, ako se niste imali razloga osjećati nesigurno, TikTok će vas osloboditi te radosti. Imate li zavodljive bademaste oči? Ok, ali jesu li premale u odnosu na nos? Vaš nos je savršen? Hmm, možda je premalen za obraze… Nema kraja. TikTok je doista jedno od najmoćnijih oružja industrije ljepote, a čini mi se da je njegov krajnji cilj uništiti svaki unutarnji sklad u kojem živimo, a sve upakirano u sada očito besmislene tvrdnje o individualnosti i osnaživanju, čak i kad propagira poremećaj prehrane.

I tako vam ostavljam ovaj posljednji video. Nemojte mi se smijati ali gotovo sam sigurna da se autorica inspirirala knjigom “Mit o ljepoti” Naomi Wolf. Ovu feminističku spisateljicu brinula je činjenica da, uprkos tome što im se položaj u društvu mijenja, žene postaju robinje oblika socijalne kontrole koji se pokazuju podjednako restriktivnima kao i tradicionalne slike kućanice i supruge. Ta socijalna kontrola je zapravo mit o ljepoti, opsjednutosti fizičkim savršenstvom, koji moderne žene zarobljava u beskonačnoj spirali nadanja, preispitivanja i samoprezira. Zvuči li vam poznato?  

@casstherockwillson

good features, bad facial harmony. cortisol facial balancing anti aging

♬ original sound – cassie