Biste li otišli pod nož da dobijete slatke rupice na obrazima?

Ljepota

Danas je sve teže ne živjeti u uvjerenju da se sve može kupiti, a sudeći prema jednom od najnovijih trendova, plastična kirurgija je jedan od glavnih krivaca za to. Osim zatezanja, promjene oblika očiju i obrva, isklesanih jagodica i čeljusti, sada nam se nudi “ljupko mladenačko lice” uz pomoć ni manje ni više nego rupica na obrazima koje je napravila, ne majka priroda, nego kirurg. Jamice na obrazima odraz su dječje vedrine i iskrenosti, a ako niste rođeni s njima, nema problema, samo trebate otvoriti novčanik.

Nisam sigurna kako bih prevela riječ “dimpleplasty” na hrvatski i je li riječ “dimpleplastika” prava, ali radi se o minimalno invazivnom kirurškom zahvatu koji stvara trajne rupice na obrazima, a to je obilježje koje se obično povezuje s mladošću i ljepotom. Ova operacija datira iz ranih 1960-ih, tako da nije nova, ali trenutno doživljava ponovni uspon, zahvaljujući ni manje ni više nego TikToku. Hashtag dimpleplasty već ima milijune pregleda u aplikaciji, a vidjet ćete brojne videozapise koji dokumentiraju kako ljudi ponosno pokazuju svoje novostečene rupice. Čini se da je interes za operaciju na najvišoj razini i očekuje se da će rasti u nadolazećim godinama. Ništa čudno kad se uzme u obzir da društvene mreže, a posebno TikTok, imaju veliki utjecaj na trendove u plastičnoj kirurgiji.

Čini se da je porast potražnje za jamicama na obrazima dio puno šireg trenda u plastičnoj kirurgiji — pomak prema minimalno invazivnim postupcima za stvaranje suptilnih promjena na licu koje čine da izgledate mlađe, a koje ne uključuju upotrebu filera. Jednostavnost, dostupnost i minimalno vrijeme oporavka čine ovu operaciju vrlo poželjnom.

Kako izgleda intervencija koja daje rupica na obrazima

Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji i ne zahtijeva gotovo nikakav oporavak. Postoji nekoliko varijanti kirurške tehnike, ali sve su minimalno invazivne i ne ostavljaju ožiljke. Pacijenti koji imaju dobru kvalitetu kože izvrsni su kandidati, dok će onima s punijim obrazima možda biti potrebno uklanjanje masnih jastućića iz obraza kako bi se stvorio izraženiji učinak jamice.

Sama procedura počinje tako što kirurg traži od pacijenta da “uvuče obraze”. Točka najvećeg udubljenja je idealno mjesto za poziciju rupice na obrazima. Šavovi se plasiraju iznutra u ustima, koncima koji povlače dermalni sloj kože prema dolje, u mišić. Ovisno o želji pacijenta, mogu se stvoriti manje ili veće/dublje jamice. Nakon što rez zacijeli i nastane ožiljak, rupice na obrazima poprimaju svoj finalni oblik.

@erinspaige

Yall were so mad at me when i first did this 🤣🤣 Trust the process! #dimplegirl #dimpleplasty #surgery

♬ original sound – Erinspaige

U najvećem broju slučajeva, rezultati su trajni ali poznati su i slučajevi u kojima se napravljene rupice ublaže tokom vremena.

@applezappa

Replying to @User25688557888678899 hopefully this helps !! 💕 #dimpleplasty #dimples

♬ White Lightning – Apple Zappa

Što ako više ne želite rupice na obrazima?

Srećom, ova intervencija je reverzibilna – kada se uklone konci koji stvaraju/drže udubljenje, ono nestaje i obraz se vraća u prvobitno stanje.